Жебрівський оголосив змагання з “українізації” між містами Донеччини, винагорода – 30 мільйонів гривень

Жебрівський пообіцяв, що виділить 30 мільйонів гривень на розвиток інфраструктури тому місту Донецької області, яке першим українізує публічний простір.

“Хто б там що не говорив і як не трактував, а ми й далі будемо проводити стратегію на розширення і підтримку українськості Донеччини. 30 мільйонів гривень отримає на розвиток інфраструктури місто, яке першим повністю переведе усі інформаційні та рекламні вивіски на українську мову. У тому числі й таблички із назвами вулиць. Працюємо не заборонами, а стимулюванням. Але тут важливий стратегічний результат”, – написав він на своїй Фейсбук-сторінці.

Як розповідає Радіо Свобода, уже декілька населених пунктів заявили, що боротимуться за приз.

У Покровську вже активно включилися в змагання за додаткові 30 мільйонів з обласного бюджету. Деякі бізнесмени не поспішають перекладати назви і торгові марки українською, оскільки бояться, що якщо кафе “Аист” перейменувати на “Лелека”, то клієнти заплутаються. До того ж, це зайві витрати. Місто готове компенсувати бізнесменам половину суми за зміну вивісок, а тим, хто зробить це першим, і всі 100%, – заявив покровський міський голова Руслан Требушкін. За його словами, місту дуже потрібні ці 30 мільйонів для завершення ремонту однієї з центральних вулиць.

Місту, який першим завершить українізацію, – 30 мільйонів, за друге місце – 20, за третє – 10. Головна умова – повна зміна усіх покажчиків, об’єктів топоніміки та рекламних написів. Гроші – з обласного бюджету, який вдалося перевиконати, – розповів очільник Донецької облдержадміністрації Павло Жебрівський Радіо Свободі:

“Це такий стимул, така цукерка. Зараз дуже хочеться побачити: що коли в’їжджаєш в Донецьку область – це Україна. Це візуалізація, в першу чергу – це реклама, вивіски. В українському місті, з українськими вивісками повинні бути класні дороги, і це також додатковий стимул. Тому що там, де українське, там модерн”.

Нагадаємо, Жебрівський ініціював дерусифікацію ОДА – підписав розпорядження, згідно з яким із січня 2017 року заступники голови Донецької облдержадміністрації, апарат, працівники райдержадміністрацій на Донеччині зобов’язані під час виконання посадових обов’язків використовувати українську мову.