Нацрада: радіостанції перевиконують мовні квоти на пісні в середньому на 7%

У Нацраді з питань телебачення та радіомовлення розраховують, що збільшення мовних квот із 8 листопада 2017 року призведе до зростання середнього показника ротації україномовних пісень до 37% в ефірі загальнонаціональних радіостанцій.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив член Нацради Сергій Костинський.

“Квота на пісні українською мовою з 8 листопада автоматично збільшиться до 30%. Відповідно, можна очікувати, що середній показник ротації україномовних пісень в ефірі загальнонаціональних радіостанцій зросте до 35-37%. Наразі ж ці радіостанції перевиконують квоту в середньому на 7% щодо обсягу україномовних пісень і на 30% – щодо ведення передач державною мовою”, – зазначив Костинський.

На обласному рівні також прогнозується збільшення середнього показника щодо ротації пісень і ведення передач державною мовою. Наразі ці показники становлять 45 і 88%.

“Зростання показників може відбутися, передусім, за рахунок місцевих і регіональних радіостанцій, які мовлять на півдні, сході та в центральній частині України”, – уточнив член Нацради.

Як відомо, 8 листопада 2016 року набув чинності закон “Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)”. Згідно з документом квота на пісні українською мовою у радіоефірі в часових проміжках із 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00 вводиться поступово: протягом першого року їх має бути щонайменше 25%, другого – 30%, третього – 35%. Ведення передач державною мовою протягом першого року дії закону має становити 50%, другого – 55%, третього – 60%.

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення за півроку оштрафувала 15 радіостанцій на майже 634 тис. грн за порушення мовних квот.