Житомирська обласна рада прийняла рішення про дерусифікацію сфери послуг в області

У Житомирщині у всіх сферах обслуговування громадян має вживатися державна мова. Таке рішення прийняла цього місяця Житомирська обласна рада.

У рішенні “Про подолання наслідків радянської окупації в мовному середовищі Житомирської області” рекомендується у роботі, діловодстві і документації органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій комунальної форми власності використовувати державну мову – українську.

Окрім того, українською мовою мають бути рекламні оголошення, вивіски, плакати, афіші, повідомлення та інші форми аудіо-, фото-, відеорекламної продукції, цінники на товари.

У випадку, якщо вивіска є відображенням зареєстрованого знака іноземною мовою, повинен бути переклад.

Обласна рада рекомендує усім закладам громадського харчування і торгівлі мати меню та обслуговувати клієнтів державною мовою.

“Обслуговування відвідувачів будь-якою іншою мовою є неповагою до них та містить в собі ознаки порушення прав споживачів”, – йдеться у рішенні.

Контроль за виконанням  рішення депутати поклали на постійну комісію Житомирської обласної ради з соціально-економічного розвитку регіону, інвестиційної діяльності, середнього і малого бізнесу, будівництва, транспорту та зв’язку, постійну комісію з гуманітарних питань.

Нагадаємо, 5 жовтня 2017 Київська міська рада прийняла подібне рішення “Про заходи щодо забезпечення регіональної мовної політики в місті Києві“.