Парубій у суді по Єфремову попросив, щоб його допитували українською

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій під час судового засідання у справі звинуваченого в держзраді екс-голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова попросив, щоб представник захисту ставив йому запитання державною мовою, а не російською. Голові ВР відмовили в цьому, натомість запропонували послуги перекладача.

Про це повідомляє Еспресо.TV.

– Ваша честь, чи міг би я просити вас, щоб судове засідання велося державною мовою як у найвищому законодавчому органі нашої держави? – спитав Парубій.

– Ви ж розумієте, державну мову? – спитав суддя адвоката.

– Я розумію, – відповів адвокат Єфремова.

– Ставте питання, – сказав суддя.

– Мені зручніше задавати питання тією мовою, якою я вважаю за потрібне. Ст. 10 Конституції, а також ст. 29 Кримінально-процесуального кодексу України дає мені право і можливість задавати питання будь-якою мовою, якою мені зручніше спілкуватися з вами, – одповів адвокат.

– Дякую вам і дякую за повагу до державної мови, – сказав Парубій.

– Якщо вам це незручно, можемо тоді запросити перекладача. Потрібний він вам чи ні? – спитав у Парубія адвокат Єфремова.

– Оскільки більшість населення у нашій місцевості розмовляє російською мовою, суд вільно володіє і державною мовою і російською мовою. Для нас немає проблеми, якою мовою ставить питання захисник або дає коментарі, або ставить питання обвинувачення і дає пояснення і коментарі. Тому, якщо у цьому проблема, заявіть, ми тоді запросимо перекладача, – запропонував суддя.

– Дякую, ваша честь, я з великою повагою до судовою гілки влади, я тому звернувся з проханням, як звертаюся часто з проханням до народних депутатів, говорити державною мовою. Але ваше право приймати рішення. Я готовий далі відповідати на запитання, – сказав Парубій.

Олександра Єфремова підозрюють у злочинах за ч. 3 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що призвело до загибелі людей), ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації), ч. 3 і ч. 5 ст. 27 (співучасть у злочині), ст. 341 (захоплення державних або громадських будівель чи споруд) Кримінального кодексу України.

Єфремова затримали 30 липня 2016 року в аеропорту “Бориспіль”, звідки він, за даними ГПУ, намагався вилетіти до Відня. 13 січня 2017 року Єфремова із Києва конвоювали до Старобільська, де він перебуває під арештом.