Угорщина відкриє безкоштовні курси української мови на Закарпатті

Угорський уряд розпочав вкладати кошти у підвищення рівня володіння українською мовою для етнічних угорців, що живуть на Закарпатті.

Про це розповів на зустрічі з журналістами на Закарпатті представник угорського уряду, уповноважений міністра щодо співпраці прикордонних регіонів Угорщини та України Іштван Грежа, – передає Європейська правда.

Грежа повідомив, що навчання на курсах української буде безкоштовним, а проект має на меті зняти напругу у відносинах України та Угорщини. Раніше на Закарпатті почали працювати курси угорської для всіх бажаючих, які також є безкоштовними.

“З огляду на ситуацію, яка склалася у відносинах наших країн, я запропонував організувати курси української мови для закарпатських угорців паралельно з курсами угорської мови для закарпатців. За перші 48 годин, як було оголошено набір на курси української мови, на них записалося понад 300 угорців Закарпаття”, – розповів він.

“Ці курси – це жест. Якщо український уряд думає, що закарпатські угорці не знають української мови, тоді давайте створимо умови, аби люди вивчили цю мову”, – наголосив Іштван Грежа.

Саме навчання має стартувати на початку 2019 року.

“Запис на курси розпочався минулого тижня. Самі курси стартують вже з січня. Кількість місць на курси української для угорців Закарпаття – необмежена. Скільки буде бажаючих, стільки ми забезпечимо навчання”, – пообіцяв урядовий уповноважений.

Курси діятимуть у Берегові на базі Закарпатського угорського Інституту імені Ференца Ракоці ІІ, що також фінансується угорською стороною, за навчальними методиками даного інституту. Проект втілює благодійний фонд Genius, який працює на базі інституту.