Денісова запевнила Венеційську комісію у відсутності дискримінаційних норм у мовному законі

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова під час зустрічі з делегацією Венеційської комісії наголосила, що в Законі “Про забезпечення функціонування української мови як державної” відсутні дискримінаційні норми. Про це вона написала на своїй Фейсбук-сторінці.

“Висловила своє переконання, що у Законі відсутні дискримінаційні норми за мовною ознакою не лише щодо російськомовних громадян, а й до інших громадян України з числа національних меншин. Адже він спрямований на врегулювання виключно питань розвитку і функціонування української мови як державної”, – написала Уповноважена.

Як повідомила Денісова, під час зустрічі учасники проаналізовали та обговорили всі, на думку делегації, дискусійні положення Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної” №2704-VIII.

Під час зустрічі вона також пояснила, що дослідження й оцінка розгляду та прийняття в сесійному залі народними депутатами України зазначеного Закону належить до компетенції Конституційного Суду.

“Сподіваюся, що за результатами активної дискусії членами Венеціанської комісії буде надано об’єктивний та всебічний висновок щодо мовного Закону”, – повідомила Уповноважена.

Європейська комісія за демократію через право, більш відома як “Венеційська комісія”, 23 травня цього року отримала запит на аналіз ухваленого в Україні закону про мову.

25 квітня 2019 року Верховна Рада ухвалила мовний закон. За нього проголосували в другому читанні та в цілому 278 народних депутатів.

Закон покликаний захистити права українських громадян на отримання інформації та послуг державною мовою, наповнити державний статус української мови реальним змістом та підтримати українську мову як один з найважливіших чинників української ідентичності, національної безпеки та державної єдності.