Реагувати на порушення мовного закону Уповноважена із захисту української мови зможе за півроку

Через 6 місяців, коли буде створено апарат із відділом юристів, Уповноважена із захисту української мови Тетяна Монахова зможе реагувати на порушення закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Про це вона повідомила на пресконференції, яка відбулась  10 грудня у Кабінеті Міністрів України.

«Моє основне завдання як Уповноваженого із захисту державної мови полягає у тому, щоб забезпечити права громадян України на здобуття інформації та послуг державною мовою. Це завдання номер один», – сказала Монахова.

Вона зауважила, що те, якою мовою людина спілкується у побуті, – це її особистий вибір, за який не може бути покарання.

Уповноважена зможе приступити до виконання своїх обов’язків через півроку, а поки що працюватиме над тим, щоб запустити роботу секретаріату.

“Будуть створені офіційні сторінки і в соціальних мережах. Ми збираємося встановити постійне інформування про нашу роботу, отримувати фідбек, відповідати, реагувати”, – повідомила вона.

“При секретаріаті ми плануємо створити громадську колегію, куди ми запрошуємо всіх активістів із захисту державної мови. Я думаю, це будуть регулярні зустрічі, обговорення, де буде суспільство вносити пропозиції, моніторити виконання закону, радити щось. Тому що без суспільного діалогу в гуманітарній роботі нема чого робити”, – наголосила Уповноважена.

Відеозапис пресконференції

Як відомо, 27 листопада Кабінет Міністрів затвердив на посаду Уповноваженого із захисту української мови Тетяну Монахову.

Тетяна Монахова – доктор філологічних наук, завідувачка кафедри журналістики Чорноморського національного університету ім. Петра Могили. Є автором понад 40 наукових публікацій, зокрема трьох посібників із грифом МОНУ, монографії “Народництво, модернізм і постмодернізм у лінгвістиці”.

Обов’язки Уповноваженого із захисту державної мови та вимоги до кандидатів прописано в законі “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Його завданнями є: захист української мови як державної; захист права громадян на отримання державною мовою інформації та послуг у сферах суспільного життя на всій території України й усунення перешкод та обмежень у користуванні державною мовою.

Уповноважений забезпечує моніторинг виконання законодавства про державну мову й державних цільових програм; розглядає скарги фізичних і юридичних осіб на дії та бездіяльність органів влади щодо дотримання вимог законодавства про державну мову; спрямовує до низки органів подання про проведення службових розслідувань і притягнення до дисциплінарної відповідальності посадових осіб, винних у порушенні законодавства про державну мову; складає протоколи та застосовує стягнення тощо.