Більшість українців підтримують статус української мови як єдиної державної (дослідження)

69% українців вважає, що українська має залишатися єдиною державною. 81% громадян підтримують твердження, що українська мова є важливим атрибутом незалежності України.

Такі результати загальнонаціонального дослідження, проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з  соціологічною службою Центру Разумкова  з 13 по 18 грудня 2019 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. 

Згідно з результатами дослідження, більшість українців вважає, що українська повинна залишається єдиною державною (69%), а російська мова має вільно використовуватися у приватному житті. Статус російської мови як офіційної в окремих регіонах України підтримують 15%, а як другої державної, поряд з українською – 12%.

Щодо цього питання громадська думка має регіональні відмінності: однозначно обстоюють українську як єдину державну в Західному регіоні (92%). Явно переважають прихильники української мови як єдиної державної й у Центральному регіоні – 77%.

опитування2020-3

У тому, що українська мова є важливим атрибутом незалежності України, згоден 81% громадян (55% – «безумовно» і ще 26% – «скоріше, так»), причому так вважають в усіх регіонах України: на заході (95%), у центрі (86%), на півдні (71%), на сході (64%).

опитування2020-2

Більшість громадян (79%) вважають, що в українських ЗМІ принаймні половина наповнення має бути українською мовою, причому ця думка переважає в усіх регіонах: на заході (96%), в центрі (82%), на сході (66%), на півдні (63%).

Абсолютна більшість українців вважає, що всі керівники держави та державні  службовці повинні у робочий час спілкуватися державною мовою.

опитування2020-1

Було опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Результати дослідження повністю