Вийшли ролики з українськими зірками на підтримку 30-ї статті закону про мову (відео)

16 січня 2021 року набула чинності одна з ключових норм мовного закону – стаття 30 «Державна мова у сфері обслуговування споживачів». Українські зірки знялись у соціальних роликах на підтримку переходу сфери послуг на українську мову.

Проєкт підтримали лідер гурту “Kozak System” Іван Леньо, відомі українські актори Ірма Вітовська та Юрій Дяк, актор і режисер Ахтем Сеїтаблаєв.

За їх участі було відзнято чотири інформаційних ролики про обслуговування в різних сферах. Це спільна ініціатива активістів громадської спільноти “Мова об’єднує” та Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя. Технічну підтримку забезпечили Еспресо-TV та компанія “Євромедіа”.




З 16 січня сфера послуг переходить на українську мову. Це регулює закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Набуває чинності стаття 30 цього закону, яка передбачає, що всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів українською мовою. Це стосується супермаркетів, інтернет-магазинів, кав’ярень, банків, АЗС, аптек тощо.

«Ми дуже довго чекали цього дня, нарешті український споживач отримає гідне ставлення до себе в сфері послуг. Потрібно розуміти, що це виправлення ганебної несправедливості, коли в Україні заради отримання україномовного обслуговування потрібно було обирати окремі заклади, або конфліктувати з персоналом. Нині, за замовчуванням мова обслуговування – українська, а за згодою обох сторін обслуговування може бути іншими мовами» – Катерина Чепура, режисерка роликів та учасниця спільноти «Мова об’єднує».

«Що стосується сфери обслуговування, то про необхідність переходу на українську знали всі, тому для підготовки до реалізації ст.30 було півтора роки. Варто сказати, що ми отримали колосальну підтримку як із боку українських компаній, так і від наших іноземних інвесторів», – зазначив Уповноважений із захисту української мови Тарас Кремінь.

У разі порушення прав на отримання інформації та послуг українською мовою споживач може звернутися до Уповноваженого із захисту державної мови, який після перевірки фактів складає акт і виносить попередження суб’єкту господарювання з вимогою усунути порушення.

Якщо ж упродовж року траплятимуться повторні порушення, і вони категорично не виправлятимуться, то Уповноважений має право після перевірки винести постанову про накладення на суб’єкта господарювання штрафу у розмірі від від 5,1 до 6,8 тис. грн.