“Слуги народу” атакують закон про мову! Заява спільноти “Мова об’єднує”

Президентська партія розпочала безпрецедентну атаку на закон про мову.

Після провалу спроб законсервувати російську мову в освіті, «слуги народу» вирішили зруйнувати механізм захисту права на отримання послуг державною мовою.

З 16 січня 2021 року це право нарешті захищене законом. Інформація і послуги надаються українською мовою за замовчуванням. При цьому закон не обмежує дублювання інформації чи індивідуальне обслуговування клієнта на його прохання будь-якою мовою.

Перехід сфери послуг на українську мову помітний неозброєним оком. Попри шалені спроби дискредитувати закон і заклики промосковських сил до його саботажу, цей процес не лише не спричинив серйозних конфліктів, але й здобув підтримку більшості громадян України.

За даними свіжого опитування КМІС норми закону про українську мову у сфері послуг підтримують 62% громадян України, не підтримують – лише 34%. Це в рази перевищує рейтинг будь-якої партії чи політика і вкотре доводить, що мова об’єднує Україну.

Замість того, щоб зміцнювати цю єдність, влада вирішила спотворити закон, позбавивши мільйони українців дієвого механізму захисту права на мову. Механізму, який передбачає попередження за перше зафіксоване порушення, і штраф – за повторне.

25 січня група українофобів з фракції «Слуга народу» (Бужанський, Дубінський, Шевченко, Брагар, Качура, Гетманцев та ін.) зареєструвала законопроєкт №4638, що передбачає скасування штрафів за порушення права на послуги українською мовою.

9 лютого інша група «слуг народу» (в т.ч. голова партії Корнієнко, заступник голови фракції Кравчук та голова гуманітарного комітету Ради Потураєв) зареєструвала проєкт №4638-2, відмінність якого у тому, що механізм захисту мови не скасовується зовсім, але відкладається на півтора роки.

Обидва проєкти знищують систему захисту мовних прав українців, яка вже діє.

Закон перетворюється на декларацію, яку можна безкарно порушувати.

Офіс Зеленського непублічно, але активно підтримує ці антиукраїнські проєкти – наступ на мову курується з найвищих державних кабінетів.

Громадянська спільнота «Мова об’єднує» закликає президента Зеленського, партію «Слуга народу», всіх депутатів, які внесли законопроєкти про зміни до закону про мову, відмовитися від своїх безвідповідальних планів, відкликати і зняти з порядку денного ці провокаційні законопроєкти.

Залиште в спокої закон про мову.

Не сійте вітер, бо пожнете бурю.

Ми закликаємо кожну людину й спільноту, які готові боронити своє право на мову, мобілізуватися для опору планам влади.

Просимо поширити цей заклик і стежити за новинами.

Якщо вони не отямляться, їх зупинить лише наш рішучий опір.

Спільнота “Мова об’єднує”

 

“Мова об’єднує” – це спільнота громадських активістів, яка ініціювала та підтримувала ухвалення закону про державну мову.