Уряд підтримав Порядок проведення іспитів на рівень володіння державною мовою

Кабінет Міністрів України підтримав Порядок проведення іспитів на рівень володіння державною мовою, розроблений Національною комісією зі стандартів державної мови.

З липня цього року такі іспити мають складати претенденти на посаду в органах державної влади або місцевого самоврядування та особи, які хочуть тримати громадянство.

Порядок врегульовує процедуру організації та проведення іспиту. Реєстрація, складання іспиту, отримання результатів відбувається через електронний кабінет претендента. Письмова частина іспиту передбачає виконання тестових завдань та написання тексту на визначену тему. Усна частина передбачає монологічне висловлювання та діалог з екзаменатором на визначену тему. На підставі підсумкового електронного протоколу перевірки Національна комісія зі стандартів державної мови ухвалює рішення про надання або ненадання претендентові державного сертифікату. Повторно складати іспит можна необмежену кількість разів, але не частіше одного разу на чотири місяці.

Як пише видання Deutsche Welle, голова Національної комісії зі стандартів державної мови Орися Демська повідомила, що з 16 липня 2021 року близько 100-150 тисяч громадян України повинні будуть підтвердити рівень володіння державною мовою, склавши відповідний іспит.

За її словами, планується, що центри для складання тестів на володіння українською мовою будуть у кожному обласному центрі, а сертифікат на володіння державною мовою діятиме безстроково. “Треба розуміти, що закон зворотної дії не має. Усі, хто сьогодні вже працюють і не йдуть на конкурс і не претендують на яку-небудь посаду, а вже на ній перебувають, – вони не складатимуть іспит. Іспит складатимуть лише ті, хто хоче отримати сертифікат із перспективою, що колись обиратиметься на конкурс”, –  уточнила Демська.

16 липня 2021 року набуває чинності норма мовного закону про те, що кожен претендент на посаду в органах державної влади або місцевого самоврядування має складати іспит на рівень володіння українською мовою відповідно до нових стандартів, розроблених Національною комісією зі стандартів державної мови. Згідно з цією нормою, цей іспит також буде потрібен для отримання громадянства України.