Суд скасував рішення ОАСК: новий правопис залишається

Шостий апеляційний адміністративний суд визнав протиправним та скасував рішення Окружного адміністративного суду міста Києва щодо відміни нового правопису. Про це повідомляє УКРІНФОРМ.

«Шостий апеляційний адміністративний суд визнав протиправним та скасував рішення ОАСК щодо відміни нового правопису. Тобто, апеляцію Кабінету Міністрів України у цій справі повністю задоволено. Тому, шановні учні, студенти, абітурієнти, – можете й надалі вчитися та готуватися до іспитів за правописом 2019 року. Його норми були та залишаються чинними», – сказала заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць.

Окружний адміністративний суд міста Києва 28 січня 2021 року скасував урядову постанову «Питання українського правопису», якою було схвалено нову редакцію «Українського правопису». Судове рішення було ухвалене за позовом мами восьмикласниці з Херсона, а представляв її в суді адвокат Дмитро Ільченко (який водночас є адвокатом підозрюваного у справі вбивства Катерини Гандзюк Владислава Мангера). Формально суд послався на те, що уряд не мав права регулювати правописні питання.

Після того Національна комісія зі стандартів державної мови оприлюднила на сайті Міністерства освіти і науки України заяву про те, що новий український правопис є чинним та обов’язковим для виконання до набуття чинності рішення Окружного адмінсуду. Експерти тоді також погодились, що новий правопис залишається чинним.