Щоб не дати депутатам продати мову, активісти принесуть їм російські рублі

Спільнота “Мова об’єднує” закликає всіх небайдужих вийти на протест до парламенту, де на позачерговій сесії монобільшість планує внести поправки до мовного законодавства. Громадська акція “Не дамо продати мову” відбудеться в четвер, 15 липня, під Верховною Радою. Початок о 15.30.

Напередодні другої річниці набуття чинності закону про мову депутати планують незаконно вивести з-під його дії телебачення, прирівняти російську мову до української в освіті і зробити порушення мовного законодавства безкарним.

На знак протесту проти найбільшого з часів Януковича наступу влади на мову активісти принесуть депутатам-зрадникам 150 000 російських рублів.

Організатори акції переконані, що русифікаторські дії влади відбуваються в інтересах москви і підозрюють масштабний підкуп депутатів проросійськими олігархічними угрупованнями. Учасники акції закличуть депутатів не голосувати за антиукраїнські поправки і не продавати мову.

Довідково:

Представники фракції “Слуга народу” подали чотири русифікаторських поправки до законопроєкту 5551-2, який стосується фінансування реставрації пам’яток культурної спадщини. Ці поправки є незаконними, оскільки не  стосуються предмету законопроєкту, що заборонено регламентом.

Поправку 13 вніс голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко. Вона передбачає повне виведення телебачення з-під дії закону про мову і фактично дозволяє демонстрацію фільмів, а також виборчої агітації і реклами російською. Поправку 14 аналогічного змісту подав «слуга народу»-мажоритарник з Львівської області Орест Саламаха.

Поправку 16 вніс ще один «слуга народу» Андрій Клочко. Вона звільняє багатьох посадовців, призначених нинішньою владою, від обов’язку складати іспит на рівень володіння українською мовою.

Поправка 17 від Максима Бужанського передбачає зміни до закону про мову і всіх освітніх законів. Головний зміст цієї поправки – російська мова стає мовою освітнього процесу нарівні з українською. А будь-які покарання для порушників закону про мову – скасовуються.

Ці поправки у середу о 15.00 розглядає бюджетний  комітет Ради. А у четвер о 16.00 на позачерговому засіданні монобільшість планує  ухвалити законопроєкт 5551-2 в цілому разом з русифікаторськими нормами.

Контакти для ЗМІ: 063-452-97-09