На заході України переселенців запрошують на безкоштовні курси української мови

У західних регіонах України створюють курси з вивчення української мови для вимушених переселенців.

“Еспресо. Захід” зробив підбірку курсів у різних містах Західної України, на яких усі охочі внутрішньо переміщені особи зможуть вивчати українську мову безкоштовно. Курси української мови на Львівщині

29 березня у Львові з ініціативи Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою НУ “Львівська політехніка” стартує розмовний клуб “Говорімо українською!”. Тут у формі невимушеного спілкування на цікаві для учасників теми спробують допомогти переселенцям подолати мовний бар’єр і перейти на українську мову. Зустрічі відбуватимуться на платформі Zoom двічі на тиждень. Очікують залучити близько тисячі переселенців. Для участі в клубі потрібно заповнити форму для реєстрації.

Окрім того, на Львівщині мовний клуб “РозМова” для російськомовних переселенців організували у Червонограді. Заняття проводитимуть місцеві філологині – в чотирьох дитсадках міста та хабі “Космодром”. Графік та адреси – у вільному доступі.

Курси у Луцьку

У Луцьку розмовний клуб української мови створили на базі Волинського національного університету імені Лесі Українки. Заняття відбуваються у форматі живого спілкування, а учасникам пропонують нові знайомства, вільне спілкування українською мовою, обмін думками, виконання цікавих завдань у колі нових друзів. Зустрічі відбуваються у вівторок та четвер з 16:00 у головному корпусі ВНУ за адресою проспект Волі, 13, аудиторія 108 (1-й поверх).

Курси в Чернівцях

Схожу ініціативу втілює в життя філологічний факультет Чернівецького національного університету. Викладачі організують “Курси з вивчення української мови як державної” для тимчасово переселених осіб із зони бойових дій.

У результаті вивчення курсу слухачі отримають змогу: вільно і грамотно здійснювати усну й письмову комунікацію українською мовою; критично та відповідально застосовувати інформаційні та комунікаційні технології в практичній діяльності; формувати системний підхід у ставленні до минулого, сучасного та майбутнього України, цінувати культурно-історичні та морально-етичні надбання українського народу, виявляти повагу до різноманіття релігій і етнокультур; розвивати творче мислення, потребу в постійному інтелектуальному самовдосконаленні, зокрема до вибудовування та втілення власної стратегії навчання упродовж життя (навчання та самоосвіта), коригування власної професійної діяльності в контексті основних професійних вимог.

Зареєструватися можна за адресою ikum@chnu.edu.ua, або ж за телефоном +380372584800

Вивчення мови в Івано-Франківську

У Івано-Франківську української мови начають вже з 24 березня. У ліцеях № 5, № 7, № 18, № 22, а також у тих освітніх закладах, де живуть вимушені переселенці, стартували уроки української мови. Заняття проводять щоденно о 14, 15, 16 год. Курс розрахований на 11 занять.

Упродовж 24 березня на курси української мови в Івано-Франківську зареєструвалися 128 людей. Щоб записатися на заняття, потрібно заповнити онлайн форму.

Курси на Тернопільщині

Тернопільські освітяни також не виняток. І вони проводитимуть безкоштовні курси розмовної української мови для внутрішньо переміщених осіб.

Відбуватимуться заняття щотижня на базі Тернопільської спеціалізованої школи I-III ступенів №5 з поглибленим вивченням іноземних мов на вул. Камінній, 2, що в центральній частині міста.

Курси розраховані для дорослих та дітей і включатимуть: мовні забавлянки; ігрові заняття; майстер-класи з розвитку дикції; віртуальні екскурсії; народознавчі та мистецькі заходи тощо.

Для реєстрації усім охочим необхідно заповнити онлайн-форму за посиланням. Телефон для довідок: (098)030-42-43.

Ще одна локація з вивчення української мови на Тернопільщині – клуб української мови для тимчасово переміщених людей в Копичинецькій громаді. Заняття проводять пластуни, які переїхали на Тернопільщину, коли почалося повномасштабне вторгнення російських військ в Україну. У клубі переселенці не тільки вивчають українську мову, а й разом відпочивають. Зараз його відвідують 30 людей.

Нагадаємо, за результатами соціологічних досліджень абсолютна більшість громадян України –  83%, вважає, що українська повинна залишатися єдиною державною мовою в нашій країні.

(Ілюстративне фото)