Країни Північної Європи прагнуть обмежити англійську на користь національних мов

Північних європейців починає непокоїти домінування англійської мови, особливо в академічному середовищі. Данія, Нідерланди та Норвегія сподіваються відновити першість своїх мов в університетах, пишуть Тексти із посиланням на The Economist.

Видання зазначає, що у Данії, Фінляндії, Нідерландах, Норвегії та Швеції більшість людей вільно володіють англійською. Однак є і зворотний бік медалі, оскільки місцеві міжнародні університети пропонують курси, які викладаються здебільшого – або навіть повністю – англійською мовою.

У статті йдеться про те, що деякі громадяни Нідерландів і скандинавських країн дедалі частіше порушують питання: яке місце залишиться для їхніх національних мов, якщо їхні провідні університети не викладатимуть ними? Мова не вимирає, оскільки нею виховують нові покоління дітей, але носії вживають її в меншій кількості академічних контекстів.

У червні міністр освіти Нідерландів Роберт Дейкграаф оголосив, що принаймні дві третини викладання на бакалаврських програмах має відбуватися нідерландською мовою. Керівники університетів сприйняли це негативно.

Приміром, керівник Ейндховенського технологічного університету заявив, що “для низки курсів ми навіть не можемо знайти професорів, які б розмовляли нідерландською”.

The Economist пише, що занепокоєння викликає те, що така мова, як нідерландська, якщо нею нехтувати в академічному контексті, врешті-решт не матиме словникового запасу, необхідного для обговорення найсучасніших тем.

“Люди, які обговорюють такі теми, будуть змушені приправляти свою нідерландську мову англійськими словами – доти, доки розмова таким чином не стане настільки громіздкою, що вони повністю перейдуть на англійську мову”, – йдеться у статті.

Мовні проблеми підкріплюються економічними труднощами. Європейські університети значною мірою або повністю мають державне фінансування. У деяких країнах іноземні студенти створюють тиск на обмежені ресурси, такі як житло.

The Economist нагадує, що у минулому витіснення англійській мові відбувалося переважно у Франції, яка обурювалася англомовною перевагою. Це було просте питання конкуренції між мовами. Зараз деякі з найбільш ліберальних і поліглотних місць у світі починають турбуватися про домінування англійської мови.