В Одесі жінку вигнали із заходу після прохання перейти на українську

Під час публічного заходу для підприємців в Одесі, що відбувся 15 червня, одна з учасниць попросила спікерів розмовляти українською. Організатори відмовились і в результаті вивели дівчину із приміщення.

Про інцидент під час заходу “Вечір нетворкінгу 3.0” розповіла блогерка Юлія Карабаджак, повідомляє УП.Життя.

У коментарі “УП. Життя” Юлія розповіла, що в лютому 2024 року до неї звернулися організатори “Вечора нетворкінгу” із пропозицією про співпрацю. Тоді вона поцікавилася, якою мовою планують проведення заходу. У відповідь почула: “Тією мовою, якою буде зручно”.

Під час події на прохання перейти на державну мову російськомовний спікер відповів, що йому “так зручніше”. Потім організатор тренінгу Віталій Ступаєнко вивів блогерку із зали, бо вона нібито зривала захід.

Уповноважений із захисту державної мови відреагував на інцидент:

“Одеський мовний скандал – це класична історія про граблі, на які наступили організатори. Запросивши на захід людей, які вимагали забезпечити їхнє право на інформацію державною мовою, ініціатори “бізнес-заходу”, маючи іншомовних спікерів, порушили відразу декілька статей мовного закону і кримінального кодексу. Це, на жаль, та проблема, яка все ще є у свідомості малочисельної когорти зросійщених сучасників”, – написав Кремінь.

Омбудсмен наголосив, що цькування за мову і вигнання з публічної події – це “предмет уваги правоохоронних органів”.

“Реакція буде жорсткою. Порушники будуть покарані. Нікому не дозволено такі грубі зловживання стосовно громадян України. Сподіваюся і на реакцію місцевої влади, яка зобов’язана створити умови та, у випадку порушень, діяти і належним чином відреагувати”, – додав омбудсмен.

Після суспільного обурення у мережі також зʼявилося відео з вибаченнями від організатора тренінгу Віталія Ступаєнка.