На вокзалах України може з’явитися білоруська мова

Україна має використовувати в контактах із Республікою Білорусь не російську, а білоруську мову, – петицію такого змісту оприлюднили на сайті Президента України. Зокрема, автори звернення пропонують, щоб білоруською мовою сповіщали потяги, які прямують до і з Білорусі. Принаймні, на львівському, київському, ковельському та чернігівському вокзалах. 

«Білорусь – дружня країна, яка змагається з мовно-культурною домінацією Росії і захищає своє право на власну ідентичність. На жаль, всупереч волі багатьох білорусів, білоруська мова піддається великому тиску, а країна – русифікації. Тим не менш, навіть у таких умовах білоруська мова не тільки збереглася, але є першою державною мовою Республіки Білорусь та поступово відроджується: збільшується кількість білоруськомовних предметів у школах, дедалі більше осіб посилає дітей у білоруськомовні дитсадки тощо», – читаємо в петиції. У документі є також мова про те, що саме білоруськомовні білоруси найактивніше підтримали Україну на Майдані і надалі підтримують українську боротьбу з окупантом.

Для того, щоб петиція була розглянута Президентом, необхідно зібрати 25 тисяч підписів протягом 90 днів з моменту її створення. Петицію створили 7 вересня.

Це вже друга ініціатива з популяризації білоруської мови, пов’язана з подякою білоруськомовним за їхню підтримку Україні. У червні на сайті «Порт Європа» запустили безкоштовний е-курс білоруської мови для українців, на який кожен охочий може записатися за посиланням.

Джерело: Порт Європа