Команда Docudays UA зняла фільм про Безкоштовні курси української мови

Команда Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA зняла і виклала у вільний доступ фільм “Мова”, у якому йдеться про створення і діяльність Безкоштовних курсів української мови – громадської ініціативи, яка діє у кількох десятках міст.

«Якщо на Сході буде більше книжок, і їх будуть читати, то, можливо, нам більше не доведеться купувати бронежилети…», – говорить героїня фільму, кураторка курсів Анастасія Розлуцька. На Сході й Півдні України багато людей не володіють українською мовою. Активісти організовують безкоштовні курси для всіх охочих, а також привозять у міста й містечка книжкові ярмарки, музичні гурти, проводять зустрічі з письменниками. Літня слухачка курсів говорить: «Хочу вивчити українську мову, щоб більш ніхто не здумав мене «захищати» лише через те, що я говорю російською», – так розповідають про фільм автори на сайті Docudays UA.

За словами режисера Сергія Лисенка, ідея фільму виникла після завершення подій Майдану. Команда Docudays UA вирішила простежити, як далі розвиваються ініціативи, що виникли під час Майдану.

Знімали в декілька сесій, все разом зайняло понад місяць, – каже режисер.

Фільм створений за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні та Docudays UA.

Портал мовної політики