Під комітетами Верховної Ради проведуть акцію проти втручання у закон про мову

У середу, 3 березня, громадські активісти проведуть мистецьку акцію  “Ні – російській весні!”, щоб захистити законодавчу норму про обслуговування українською мовою. На великому полотні напишуть для народних депутатів картину про становище української мови, яке після ухвалення мовного закону почало змінюватись. Як «картину минулого» після акції її відправлять до Верховної Ради з проханням виставити для огляду.

Час проведення акції: 3 березня, 14:30.

Місце: біля будівлі комітетів Верховної Ради, вул. Садова, 3а.

Цього дня гуманітарний комітет парламенту планує розглядати законопроєкти “слуг народу” №№ 4638 і 4638-2.

Перший у січні зареєстрували скандально відомі депутати Бужанський, Дубінський, Брагар та ін. Він передбачає повне скасування відповідальності за порушення закону про мову у сфері послуг. Другий у лютому внесли голова гуманітарного комітету Потураєв, голова партії Корнієнко, заступниця голови фракції Кравчук та ін. Цей проєкт відтерміновує відповідальність за порушення ще на півтора року.

Громадянська спільнота “Мова об’єднує”, яка організовує попереджувальну акцію, поширила заяву із закликом до президента Зеленського, партії «Слуга народу» відкликати і зняти з порядку денного ці провокаційні законопроєкти.

1 березня понад шістдесят відомих учених, митців, громадських і державних діячів, учених, митців, зокрема Володимир Василенко, Ігор Юхновський, Ярослав Яцків, Дмитро Павличко, Ігор Козловський, Йосиф Зісельс та ін. виступили зі спільною заявою. Автори документу висловили обурення законодавчими ініціативами депутатів фракції «Слуга народу», спрямованими на руйнування механізмів захисту мовних прав українців, і закликали владу відмовитися від цих ініціатив. 

Контакти для ЗМІ:  063-452-97-09