Ігор Коломойський просить своє оточення спілкуватися з ним українською

Голова Дніпропетровської ОДА Ігор Коломойський попросив своїх підлеглих в ОДА, за можливості, спілкуватися державною мовою.

Про це повідомив в. о. заступника Голови Дніпропетровської ОДА Святослав Олійник.  У своєму фейсбуці політик заявив: “Губернатор Дніпропетровської області домовився сьогодні ввечері з україномовною частиною свого оточення про те, щоб ті, хто може вільно говорити українською, говорили в ОДА українською мовою. Особливо з ним. Сам він взявся за власний словниковий запас і тепер часто питає правильну вимову та значення українських слів. Вважаю, що важливість розвитку української мови Дніпропетровська ОДА почне показувати своїм власним прикладом.”

Нагадаємо, що, згідно з українським законодавством, “українська мова як державна мова обов’язково застосовується на всій території України при здійсненні повноважень органами законодавчої, виконавчої та судової влади” (Закон “Про засади державної мовної політики”, ст. 6). Таким чином, усі державні службовці зобов’язані використовувати українську мову при здійсненні своїх обов’язків.

Втім, сьогодні типовою є ситуація, коли навіть в державних закладах України чиновники спілкуються виключно російською мовою. Своїм рішенням пан Коломойський лише наблизив дійсність до вимог чинного законодавства.

Ігор Коломойський є одним із власників ПАТ КБ “Приватбанк”, який системно порушує вимоги мовного законодавства та дискримінує україномовних клієнтів, про що неодноразово повідомлялося у пресі.

Тим не менше, ми вітаємо таке рішення пана Коломойського та схильні розцінювати його як позитивний знак, і очікуємо на подальше впровадження української мови як в державних, так і в комерційних установах, підконтрольних нинішньому голові Дніпропетровської ОДА.