Центр державної мови Латвії рекомендує працівникам сфери обслуговування спілкуватися латвійською мовою

Центр державної мови Латвії звернувся до мешканців країни із проханням розмовляти на робочих місцях державною мовою. Про це пишуть Vesti.lv.

Як повідомляє видання, правило буде поширюватися практично на всіх працівників, особливо це стосується сфери обслуговування – магазини, громадський транспорт, офіси та установи.

Наголошується, що росіяни, розмовляючи один з одним російською, загрожують латвійській мови і висловлюють неповагу латвійцям.
Як зазначають Vesti.lv, Центр державної мови Латвії отримав скарги на те, що в неофіційних бесідах один з одним жителі часто спілкуються іноземною мовою, найчастіше російською. Однак тепер, згідно з новим правилом, якщо спілкування працівників між собою чують інші люди, наприклад, пасажири громадського транспорту, відвідувачі офісів і установ, покупці в магазинах, то таке спілкування вже потрапляє під визначення «офіційного» і має здійснюватися латвійською мовою.

«Неприпустимо, щоб працівники, виконуючи службові та професійні обов’язки, спілкувалися між собою іноземною мовою», – пише Центр державної мови.

«Не будемо забувати, що Латвія – єдине місце у світі, де може бути гарантовано існування і розвиток латвійської мови, а звуження сфери використання його як державної на території країни слід вважати загрозою для його статусу. Тому закликаємо кожного роботодавця обговорити з працівниками значення використання державної мови при виконанні професійних обов’язків », – повідомили в Центрі.

Джерело: Vesti.lv