В Росії почали карати за рекламу удмуртською мовою

Антимонопольна служба Удмуртії винесла припис газеті «Удмурт дунне» за порушення рекламного законодавства. Контролюючий орган вважає неприпустимим розміщення на сторінках газети удмуртомовної реклами. Про це пише Ugraina.org.

«Визнати рекламу видовищного заходу – творчого вечора Галіни Романової, розміщену в газеті «Удмурт дунне» (випуск від 23.01.2015 №5 (25330) на 22 сторінці удмуртською мовою без використання державної мови Російської Федерації – російської неналежною, такою що порушує частину 11 статті 5 Федерального закону від 13.03.2006 №38-ФЗ «Про рекламу», – йдеться у тексті припису.

Антимонопольна служба вимагає «припинити порушення законодавства про рекламу». Окрім цього працівники наглядового органу передали матеріали уповноваженій особі відомства для розгляду питання про порушення щодо працівників редакції та посадових осіб адміністративних справ.

Нові репресії проти фіно-угорської преси викликали обурення серед представників удмуртської інтелігенції. «Ухвалене рішення по рекламі, розміщеній на сторінках «Удмурт дунне», демонструє неповагу до удмуртської, як до державної мови Республіки Удмуртія», – пише юрист Сєргєй Бєхтєров. Незалежне інтернет-видання Іжевська «Сусанін» так прокоментувало припис Антимонопольного комітету: «Час завести рубрику «За межею здорового глузду».

Правозахисники обурені цинічності ситуації – за день до «наїзду» на удмуртську газету Міністерство національної політики Удмуртської Республіки провело в Іжевську круглий стіл на тему «Удмуртська мова у міському просторі». Протягом 3 годин чиновники переконували пресу, удмуртську громадськість та правозахисників у тому, що удмуртській мові нічого не загрожує і вона має рівні можливості розвитку з російською мовою.

Идель Таулы

Джерело:  Ugraina.org