Київрада затвердила Концепцію з популяризації української мови

Київська міська рада прийняла “Концепцію розвитку української мови, культури та виховання історичної пам’яті у жителів міста Києва на 2015-2020 роки”. Про це повідомляє прес-служба Київради.

Серед іншого, Концепцією передбачена участь депутатів та працівників КМДА у Всеукраїнському диктанті, переведення комп’ютерів у бюджетних установах на україномовні інтерфейси, трансляція якісної української музики в комунальному транспорті, відкриття віртуальних музеїв, конкурси на кращі постановки та сценарії заходів, а також посилення контролю за дотриманням мовного законодавства при розміщенні зовнішньої реклами.

Як зазначив автор проекту депутат Олександр Вовченко, замість практики нав’язування обрано тактику популяризації мови.

Для цього дуже багато уваги зосереджено на сучасних засобах комунікації: створення сайтів й порталів, робота в соцмережах, проведення флешмобів, інтерактивних конкурсів, розміщення креативних плакатів з історії України.

“Маємо вже низку громадських організацій, які готові безкоштовно допомогти в українізації Києва», – зауважив Вовченко.

Кроки, які потребують бюджетного фінансування, будуть здійснюватися з 2016 до 2020 року. Виконання заходів, які не потребують додаткових витрат або реалізовуватимуться в співпраці з громадськими організаціями, розпочнеться з другого півріччя 2015 року.

Портал мовної політики уже публікував текст Концепції.