Латвійці побоюються утвердження двомовності через російськомовний телеканал

Обговорюючи створення російськомовного громадського каналу у Латвії, керівник відділу по політиці ЗМІ Міністерства культури Роберт Путніс в прямому ефірі радіо Baltkom заявив: “Латвійське суспільство боїться підтримки статусу російської мови в суспільстві, яке буде забезпечено через цей канал. Вони бояться того, що це встановить двомовність в країні”. Про це пише Nasha.lv.

Як відомо, ще в березні Національна рада з електронних ЗМІ ухвалила рішення про створення третього каналу Латвійського телебачення, а згодом керівництво Латвійського телебачення і Естонського суспільного ЗМІ ERR підписали протокол про наміри, згідно з яким, у разі позитивного рішення латвійського уряду, сторони могли б об’єднати інтелектуальні та матеріальні ресурси для створення російськомовного телеканалу.

Згідно з повідомленнями у ЗМІ, схоже, російськомовного телеканалу, який мав би боротись з російською пропагандою, не створять.

Як повідомляє Delfi.ee, одна з найважливіших причин, чому телеканалу не буде – Міністр культури Латвії Даце Мелбарде вважає, що цей проект сприяє збільшенню ролі російської мови в Латвії і, відповідно, зниженню ролі латвійської. А це суперечить політичним установкам коаліції з мовних питань.

Портал мовної політики