Міністерство транспорту Молдови повністю відмовилось від російської мови

Міністр транспорту і дорожньої інфраструктури Молдови Юрій Киринчук підписав наказ, згідно з яким усе діловодство відомства, листування з молдавськими міністерствами, департаментами, публічними органами місцевого самоврядування та економічними агентами вестиметься виключно румунською.

Про це повідомляє Укрінформ.

“Згідно з Конституцією Республіки Молдова і рішенням Конституційного суду все діловодство в міністерстві та його підрозділах, а також на державних підприємствах, акціонерних громадських, підпорядкованих Міністерству транспорту вестиметься лише румунською мовою. Усі робочі засідання і планерки теж проводитимуться румунською мовою”, – йдеться у наказі міністра.

Наголошується також, що виняток становиме листування з міжнародними організаціями і підприємствами, яке вестиметься однією із загальновизнаних світових мов, включаючи російську.

У наказі підкреслюється, що неналежне його виконання потягне дисциплінарні стягнення, передбачені чинним у країні законодавством.

Відповідно до ст.13 Конституції Молдови, прийнятої 1994 року, державною мовою є молдавська. 2013 року Конституційний суд країни виніс вердикт, що визнає ідентичність молдавської та румунської мов.