Журі шоу “Танцюють всі” не буде вибачатися за недостойну реакцію на білоруську мову

Сотні людей обурилися поведінкою журі шоу “Танцюють всі”, які сміялися з білоруської мови під час виступу Наталки Бєлазьораваї з Мінська. Проте журі не буде вибачатися перед дівчиною.

Як пише Радіо Свобода, український телеведучий Влад Яма пояснив, що журі не сподівалось, що конкурсантка почне говорити з ними білоруською, а тому вони просто розгубилися. У будь-якому разі, жодної причини вибачатися він не бачить.

«Вона перша за 8 років існування нашого шоу, хто ось так «з ходу», без попередження, з нами почав розмовляти білоруською. Сам цей факт для нас був несподіваним, і поки ми з нею розмовляли, ніяк не могли до цього звикнути. От і все! Ніякої неповаги до білоруської мови я тут не бачу», – сказав український телеведучий білоруському радіо.

Саму ж конкурсантку шоу “Танцюють всі” з Мінська Наталку Бєлазьораву шокувала реакція журі проекту СТБ на білоруську мову. Як вона розповіла в інтерв’ю depo.ua, реакція суддів в Мінську її дуже порадувала, але в Україні вона була шокована.

“З такою ситуацією зіткнулася вперше. Раніше у мене ніколи не було проблем з комунікацією з українцями, коли я говорила білоруською, а українці – українською. І мені такий спосіб спілкування дуже подобається”, – каже дівчина.

Вона подякувала за листи підтримки і сказала, що не тримає зла на журі телешоу.

natalka

Український історик і публіцист Роман Кабачій вважає, що члени журі поводилися недостойно і що ситуація вимагає офіційних вибачень з боку керівництва телеканалу СТБ, навіть незважаючи на те, що білоруська танцівниця зла на них не тримає.

«Людей, які більш-менш знайомі з Білоруссю, та ситуація дуже обурила. Це просто страшно скандально! Зараз дуже відомі люди вимагають від каналу СТБ вибачень. І я думаю, що тема ця, навіть якщо Наталка каже, що не ображається на суддів, не закрита до офіційного вибачення представників телеканалу СТБ», – сказав Кабачій в інтерв’ю білоруському радіо Euroradio.fm.

Вибачень і покарання для каналу просив, зокрема, колишній Народний депутат партії “Батьківщина” Віктор Уколов. Його слова наводить видання “iPress”: “Вимагаю офіційного вибачення керівництва телеканалу СТБ Володимира Бородянського за розпалювання міжнаціональної ворожнечі та зневагу мови нашого сусіда в ефірі телеканалу. Водночас звертаюсь до Національної ради з питань телебачення з вимогою оштрафувати телеканал СТБ. Якщо ви підтримуєте це звернення – зробіть перепост. Сьогодні вони сміються з білоруської мови, завтра – їх смішитиме українська”.

Серед інших, підтримав і зробив репост політаналітик Павло Нусс: “Мені “пощастило” попасти на цей ефір шоу. Я не міг повірити, що таке можливо сьогодні, у нас. Але дівчина трималась гідно, і не піддалась на відверті образи національної гідності наших білоруських братів. В її очах я прочитав ганебну для себе фразу – “Куди я приїхала?!”, і “Я більше сюди не приїду”. СТБ реально мають вибачитись, але вибачення українського МЗС було б доречним та авторитетнішим”.

Портал мовної політики

 Фото з Фейсбук-сторінки Наталки Бєлазьораваї

3 thoughts on “Журі шоу “Танцюють всі” не буде вибачатися за недостойну реакцію на білоруську мову

  1. Igor Virstjuk

    Я вважаю, що білоруська мова як і, звичайно ж, українська – це найкрасивіші слов*янські мови, і те що ведуча не зрозуміла білоруської у мене викликає подив, оскільки це найблища мова за лексикою до української. 85% слів ідентичні, це так само як чеська зі словацькою чи болгарська з македонською. Звичайно ж я ніколи не бачив, щоб чехи насміхалися зі словаків. Просто нашим народам потрібно більше комунікації, а то нам лише російське в голову товмачать. Прикро. І те, що сказала Наталя цілком слушно і логічно: німці розмовляють німецькою, то чому ж українці та білоруси не розмовляють рідними мовами….???

    1. Сергій Білоног

      Усе впирається у владу і народ. Україна змогла зберегти і хоч неповністю, але відновити і відродити українську мову. Тут, мабуть, зіграв свою роль україномовний захід своїми стараннями і намаганнями, обираючи на виборах проукраїнську владу притому що схід вибирав і вибирає проросійську хоча з кожним роком незалежності українськість на сході зростає. І також дуже підняли українськість і українську культуру 2 майдани. Хоча вони по суті були відповіддю українського народу знову об’єднатися з Росією.
      А Білорусь після проголошення незалежності інерційно як і Україна відділилася від СРСР, але не було, мабуть, якогось пробілоруського руху чи не вистачало пробілоруських депутатів чи підтримки в народу не було – я точно не можу сказати, але на виборах переміг прорадянсько-проросійський Лукашенко, який не зустрів ніякого супротиву його позиції і відчувши безмежну владу, провів референдум по поверненню інтеграції з Росією.
      Можливо, якби до влади прийшов би пробілоруський президент усе склалося по-іншому, але маємо, що маємо.

  2. Сергій Білоног

    Жалко, що таке відбувається. Але на це є об’єктивні причини. Для середньостатистичного українця, який білоруську або взагалі ніколи не чув або дуже рідко випадково почув, білоруська мова виглядає трохи дивно. Я майже на 100% розумію білоруську і поважаю її так як і українську, хоча ніколи її не вивчав, але подивившись це відео – те, як ведучі сміялися, у мене була двояка реакція: з одного боку мені було соромно за них, за відвертий насміх над найближчою до української мови і в той же час мені самому було смішно, мабуть, із-за самих ведучих та й конкурсантка побачивши реакцію сама стала сміятися намагаючись не виказувати своїх істинних емоцій. Це все викликано тим, що Україна і Білорусь в усіх сферах життя спілкуються між собою російською. Це рудимент часів СРСР. Насправді якби не було впливу Росії ми говорили б рідними мовами між собою прекрасно розуміючи один одного і може тільки на офіційному рівні, щоб уникнути рідкісних непорозумінь використовували б зрозумілу для обох народів мову.
    P. S. у білорусів би подібної реакції, мабуть, не було б. Тому що становище української мови набагато краще на щастя чи на жаль. Винна в цьому безумовно білоруська влада, яка негласно витісняла білоруську мову з 1994 року, що призвело до того, що більшість білорусів не розуміє рідної мови. Скажу наостанок тільки одне: Україна теж могла піти цим шляхом, але Слава Богу не пішла, але й могла піти за зразком країн Прибалтики і вирішити раз і назавжди мовне питання. І Білорусь могла теж піти або по українському варіанту мовного питання або прибалтійському, але пішла на жаль по “білоруському”, який є насправді антибілоруським

Comments are closed.