Становище української мови в «українському» інтернеті (ІНФОГРАФІКА)

Станіслав Свідлов зробив чергове (перше, друге) дослідження що до стану української мови. Цього разу він проаналізував мову українських сайтів.

Для свого аналізу я користувався трьома рейтингами top.bigmir.net, top.i.ua, liveinternet.ru. Результати по кожному з цих рейтингів дещо відрізняються, але є пропорційно схожими. Так за рейтингом top.bigmir.net українською мовою користується 15,20% українських сайтів, за top.i.ua 24,40% сайтів та за liveinternet.ru всього 8,80% сайтів. По російській мові top.bigmir.net та top.i.ua показують майже однакову частку сайтів 59,60% та 59,20% відповідна, а liveinternet.ru показує трохи більшу частку 66,80%. Серед тематичних категорій українська мова домінує тільки серед державних, освітніх та літературних сайтах. В усіх інших сферах домінуюче положення займає російська мова. Особливістю українських двомовних сайтах є те що, зазвичай, україномовна версія не є основною версією сайту. І вона є якісно та функціонально неповноцінною.

Два рейтинги українських користувачів Facebook, watcher.com.ua та zmiya.com.ua, показали майже однакові результати. За ними українською мовою користуються 39,56% і 42,22% користувачів, а російською 53,78% і 53,56%. За даними каталогу українських виробників «Зроблено в Україні», тільки на 32% сайтів українських виробників присутня українська мова.

В масштабах світового інтернету, за даними w3techs.com, українська мова за поширеністю посідає 32-е місце і її використовують всього 0,1% сайтів інтернету. До прикладу, польська мова посідає 10-е місце і її використовують 1,9% сайтів.

Для порівняння, в країнах зі схожими з Україною мовними пропорціями, Естонію та Латвією, національні мови займають в інтернеті домінуюче положення.

P.S. Результати моїх підрахунків не претендують на стовідсоткову достовірність, але на основі них можна скласти уявлення про загальні мовні пропорції в “українському” інтернеті.

Автор – Stanislav Svidlov

2 thoughts on “Становище української мови в «українському» інтернеті (ІНФОГРАФІКА)

  1. Lev Lukomsky

    Українським сайтам немає сенсу додаватись у проросійські маріонетки bigmir.net і top.ua, а тим більше до російського liveinternet.ru. Відповідно ця статистика спотворена.

    Два рейтинги українських користувачів Facebook, watcher.com.ua та zmiya.com.ua — де? Не бачу посилань. Якщо йдеться про аналіз перших 450 користувачів з сайту watcher то знову ж таки це не репрезентативно. Треба розглядати статистику всіх українських користувачів фейсбуку.

    Порівняння України, Латвії, Естонії — звідки взялись такі дані?

    Стаття висмоктана з пальця.

    1. Stanislav Svidlov Автор допису

      “проросійські маріонетки bigmir.net і top.ua, а тим більше до російського liveinternet.ru.”
      На жаль інших рейтингів українських сайтів не існує.

      “watcher.com.ua та zmiya.com.ua — де? Не бачу посилань.”
      http://watcher.com.ua/facebook-reiting/
      http://zmiya.com.ua/facebook-people-rating

      “Треба розглядати статистику всіх українських користувачів фейсбуку.”
      У адміністрації Фесбука може бути статистика мовних налаштувань користувачів, але мало ймовірно що в них є статистика мови дописів користувачів. А я аналізував саме мову дописів.

      “Порівняння України, Латвії, Естонії — звідки взялись такі дані?”
      https://w3techs.com/technologies/segmentation/tld-ua-/content_language
      https://w3techs.com/technologies/segmentation/tld-lv-/content_language
      https://w3techs.com/technologies/segmentation/tld-ee-/content_language

Comments are closed.