У Дніпропетровську провели флешмоб “Дніпро розмовляє українською”

У Дніпропетровську на Європейській площі відбувся флешмоб «Дніпро розмовляє українською!», присвячений Дню української мови та писемності, – передає Радіо Свобода.

Громадські активісти, зокрема молодь, зібрались на площі, тримаючи у руках плакати на захист державної мови.

Вони також запрошували перехожих взяти участь у міні-конкурсі на знання українських фразеологізмів: тим, хто давав правильні відповіді, вручали синьо-жовті прапорці та власноруч зроблені обереги – синьо-жовті браслети.

За словами організаторів акції, для «вуличного опитування» вони підібрали більше трьох десятків стійких виразів української мови, серед яких були як прості, загальновживані, на кшталт, «отримати на горіхи», так і менш поширені, як-то «мазати п’яти салом» (підлещуватись), «продавати зуби» (сміятись) тощо.

Як зазначив один із ініціаторів акції Віктор Романенко, цей флешмоб був спрямований не стільки на виявлення знавців української мови, скільки на стимулювання жителів переважно російськомовного міста говорити українською, вивчати її.

Усіх, хто взяв участь в акції, організатори також фотографували на пам’ять, світлини пообіцяли оприлюднити на своїй сторінці в інтернеті.

9 листопада в Україні відзначають День української писемності та мови.

Відео: Радіо Свобода