Новий закон про держслужбу зобов’язує чиновників використовувати українську мову

Верховна Рада України сьогодні ухвалила Закон № 2490 “Про державну службу”, згідно з яким державні службовці зобов’язані використовувати державну мову під час виконання своїх посадових обов’язків, не допускати дискримінацію державної мови і протидіяти можливим спробам її дискримінації. Про це йдеться у статті 8 пункті 5 закону.

Під час розгляду законопроекту у сесійній залі депутат Остап Семерак відкликав правку, подану у співавторстві з іншими депутатами, що передбачала окремий пункт про використання регіональних мов.

Згідно з нею, держслужбовці мали б бути зобов’язані “використовувати регіональну мову та/або мову національних меншин, визначену відповідно до закону і в контексті Європейської хартії регіональних мов або мов меншин у межах та випадках, визначених законом”.

Нагадаємо, в редакції першого читання законопроект мав єдиний пункт 5, згідно з яким чиновники зобов’язувалися б “користуватися державною та регіональною мовою (мовами) або мовою національних меншин під час виконання посадових обов’язків”, що фактично нівелювало б статус державної мови в державних установах.

Закон набуде чинності з 1 травня 2016, якщо його підпише Президент.

Дія закону не поширюється на президента України, голову Адміністрації президента та його заступників, голову та членів Антимонопольного комітету, голову та членів ЦВК, секретаря РНБО та його заступників; голову ФДМУ та його заступників, службовців Національного банку України; депутатів місцевих рад, посадових осіб місцевого самоврядування, суддів, прокурорів, працівників державних органів, які виконують функції з обслуговування, працівників державних підприємств, установ, організацій, інших суб’єктів господарювання державної форми власності, а також навчальних закладів, заснованих державними органами, військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань, утворених відповідно до закону, осіб рядового і начальницького складу правоохоронних органів та працівників інших органів.

Портал мовної політики