КМДА не закуповуватиме ноутбуків без українського маркування

Після звернення львівського активіста у Києві доповнили вимоги до закупівлі техніки, – повідомляє ZAXID.NET.

Київська міська державна адміністрація доповнила вимоги для закупівель комп’ютерної техніки пунктом про обов’язкове маркування клавіатури українською мовою. Про це йдеться у відповіді КМДА на звернення львівського активіста Святослава Літинського.

«При погодженні закупівель у сфері товарів, робіт та послуг, пов’язаних зі створенням, розвитком, модернізацією і використанням засобів інформатизації, інформаційних систем, мереж, ресурсів інформаційних технологій, що здійснюються структурними підрозділами виконавчого органу Київської міської ради, районними у місті Києві державними адміністраціями, підприємствами, установами та організаціями, які належать до комунальної власності територіальної громади міста Києва, включено вимогу, що ноутбуки повинні мати маркування клавіатури, енергетичне маркування державною мовою відповідно до ст. 26 закону України «Про засади державної мовної політики»», – йдеться у відповіді на звернення.

kmda1

Кількома днями раніше Святослав Літинський отримав аналогічну відповідь від Львівської міськради. Там також погодилися включити до переліку вимог при закупівлі комп’ютерної техніки пункт про наявність маркування державною мовою.

У коментарі ZAXID.NET Святослав Літинський розповів, що невдовзі планує звернутися з аналогічним зверненням у Дніпропетровську міськраду та міські ради інших великих міст.

«Ситуація така, що виробники чомусь не дослуховуються до звернень, а державні закупівлі, на мою думку, становлять суттєву частку їхніх продажів. Тому звернувся у рідне місто і у столицю, щоб там звернули на це увагу. Впевнений, що це дозволить зменшити кількість виробників, які не дотримуються законодавства», – пояснив Святослав Літинський.

Нагадаємо, сам Святослав Літинський на початку цього року виграв судовий позов проти продавця ноутбуків HP (Hewlett Packard) через відсутність маркування клавіатури українською мовою.