У Київраді хочуть, щоб у столиці була україномовна реклама

У всіх сферах обслуговування громадян у столиці України має використовуватися державна мова (іноземну можна вживати лише за бажанням клієнта), рекламні оголошення і вивіски мають бути виконані або продубльовані українською. Про це йдеться у проекті рішення Київської міської ради “Про подолання наслідків совєцької окупації в мовній царині”.

Проект опублікований на сайті КМДА. Розробником регуляторного акту є депутат Київради свободівець Юрій Сиротюк.

Згідно з проектом, Київська міська рада повинна встановити, що у столиці рекламні оголошення, вивіски, плакати, афіші, повідомлення та інші форми аудіо- і візуальної рекламної продукції повинні виконуватись українською або іншою мовою з обов’язковим зазначенням їх перекладу чи транслітерації українською мовою.

Суб’єкти господарювання на території міста Києва повинні надавати послуги у сфері обслуговування (спілкування із клієнтами, меню в закладах громадського харчування тощо) першочергово українською мовою і переходити на іноземну мову виключно у випадку, коли це є прийнятним для сторін. Порушення вказаних норм є неповагою до споживачів послуг – носіїв української мови та містить в собі ознаки порушення прав споживачів, – пояснює свободівець Олександр Аронець.

aronets

Якщо рішення ухвалять, то контроль за його виконанням покладуть на постійну комісію Київради з питань культури, туризму та інформаційної політики, постійну комісію з питань місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв’язків, постійну комісію з питань транспорту, зв’язку та реклами, постійну комісію з питань торгівлі, підприємництва та регуляторної політики.

Нагадаємо, минулого року Київська міська рада прийняла “Концепцію розвитку української мови, культури та виховання історичної пам’яті у жителів міста Києва на 2015-2020 роки”, проте так і не почала її втілювати.

Портал мовної політики

Верхнє фото: abcnews.com.ua