Верховна Рада прийняла закон про квоти на пісні українською мовою

Верховна Рада ухвалила за основу та в цілому проект Закону про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах) (№3822-д). За нього проголосувало 268 депутатів.

Згідно з законом, протягом першого року з моменту його прийняття частка пісень державною мовою на радіостанціях становитиме 25 %, починаючи з другого року – 30 %. З третього року — 35 %.

При чому квота обраховується від загального обсягу пісень, поширених протягом доби, та додатково — від загального обсягу пісень, поширених у проміжках часу з 7.00 до 14.00 та з 15.00 до 22.00 години.

Окрім того, протягом першого року після прийняття закону мінімальна частка ведення передач державною мовою на радіо має становити не менше 50 %, протягом другого року – не менше 55 %. З третього року — не менше 60 %.

За невиконання вимог закону  радіостанція сплачує штраф у розмірі 5 % загальної суми ліцензійного збору.

У законі є виняток для тих радіостанцій, які крутять не менше 60 % пісень офіційними мовами Європейського Союзу (відповідно до умов ліцензії). Вони повинні забезпечувати лише 25 % пісень українською мовою протягом доби. Нагадаємо, що російська мова (як і українська) не є офіційною мовою Європейського союзу.

Закон вступить в дію через чотири місяці після підписання президентом і публікації в офіційних парламентських виданнях.

Читайте також: Квоти на українські пісні: у чому суть законопроекту і як проти нього воюють

Портал мовної політики

 

One thought on “Верховна Рада прийняла закон про квоти на пісні українською мовою

  1. svitloua

    350-річна війна в Україні закінчиться тільки за повної УКРАЇНІЗАЦІЇ України, як в 1918 році був ПОВНІСТЮ заборонений в Польщі та Фінляндії «язык империи» дьявола – язык-«дух антихриста, про якого ви чули, що він прийде і тепер уже Є в світі» (1Ін. 4:2-3), бо на ру-ро-блатняке жерці божества как-ЦАП-ського під час богослужінь «НЕ сповідують Ісуса Христа».

    Все інше від лукавого москаля.

    Святійший Патріарх наголосив 12.05.2016., що перемога настане тоді, коли грішники (ДВУязычные, Сир. 6:1, Сир. 5:11) в Україні ПОКАЮТЬСЯ: “Перемога буде тоді, коли всі навернуться до Бога (до Духа Божого, Який сповнив українську мову)… Після цього навернення й настане наша перемога”.

Comments are closed.