Особисті історії

Eugenia Kuznetsova

Така сьогодні ситуація відбулась. Прийшли на ковзанку в Льодовий клуб у Вінниці. Діалог відбувся такий з пані Ольгою.
– здравствуйте!
– доброго дня! А українською ви розмовляєте?
– трішки. Триста двадцать гривен. (Починає пояснювати правила на ковзанці)
– а можна правила катання пояснити українською?
– нет.
– а чому?
– мне удобней русским. На русском языке.
– будь ласка, обслужіть нас українською.
– нет, мне удобно на русском.

На цьому я забила вести діалог.

Ну от в мене, наприклад, дитина російської не розуміє. І взагалі нас було шестеро – ми просили пояснити правила українською. Слів вибачень я не почула – просто “нєт”. Так удобнєй конкретній пані Ользі. У відповідь мені цитують перепис 2001 року (16 років минуло) і розповідають про переселенців, що, звичайно, маніпуляція.

Що робите в таких ситуаціях, френдз? Як донести до менеджменту не лише право Ольги на удобство, але і моє право споживача?

джерело

Rostyslav Martynyuk

Пересічна київська драма. Новорічне свято для дітей в Українському Домі – толька на русском язикє.

Коли спитав організаторів – Асоціацію айкідо – чому так? – помітив: НА ЦЕ їм вперше в житті звернули увагу.

…Свято інтерактивне. Що мають переживати діти, яких Снєґурочка стимулює говорити не по-українськи? Хтось попередив батьків, що так буде? Навряд.

Спорт залишається стовпом московщення дітей у Києві. Тим більш небезпечним, що втовкмачує асоціацію: СИЛЬНИЙ говоріт по-русскі….

джерело

Lana Us

Вимагаю навчання українською – 1.

Я – студентка магістратури, яка в Києві не може отримати освіту державною мовою.

Після тижня настановчої сесії я написала заяву про відрахування з Державного вищого навчального закладу “Університет менеджменту освіти” Національної академії педагогічних наук України. Я не хочу слухати лекції російською та вимагаю виконання Закону про вищу освіту (мова навчання – державна).

З 25 пар 2 провели державною – одну після моєї обіцянки писати скарги в МОН, ще одну – бо російськомовний викладач саме цю єдину тему раніше підготував українською для іншої аудиторії.

Керівництво виправдовує російську співробітників різними причинами і пропонує лишитися студенткою, якщо я зможу стерпіти на парах російську. Офіційно: ми намагатимемося перелаштуватися, одразу (на 26 році незалежності!) не вийде. Неофіційно: нічого не зміниться, але є й україномовні викладачі. Педагогічний виш, 3-я річниця революції гідності, війна з Росією…

Свою персональну проблему я вирішила (чекаю повернення грошей і втрачаю рік). Лишилося вирішити проблеми системи – в освіті, з правами людини та порушенням законів)

джерело