У Черкасах стартували безкоштовні курси для вивчення української

У Черкасах стартували безкоштовні курси державної мови «Я говорю українською!». Двічі на тиждень упродовж двох місяців слухачів навчатимуть, як правильно послуговуватися українською мовою в побуті. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Проводитимуть студії не філологи, а спеціалісти у своїх галузях, приміром, у медицині, кулінарії та освіті. Організатори сподіваються, що така методика допоможе слухачам покращити рівень української для повсякденного спілкування.

На першу лекцію з української мови у книжковому супермаркеті зібралося понад 20 слухачів, здебільшого віком від 35 до 70 років.

Це вже другі безкоштовні курси української мови, які в Черкасах організовує книжковий супермаркет «Буквиця». Першого разу, згадує директорка Наталія Прокопчук, заняття проводили студенти й викладачі місцевого університету. Проте слухачі важко сприймали матеріал, адже студії були, як справжні лекції у виші.

cherkasy2

Цього року організатори, до яких доєдналася Асоціація громадських ініціатив «Місто на «Че», змінили підхід до відбору викладачів. Тепер тренерами будуть публічні люди Черкас, які добре володіють рідною мовою і грамотно спілкуються нею в побуті. Серед них є журналісти, актор, лікар, адміністратор салону краси тощо.

«Велика проблема мого покоління – те, що ми розуміємо, але не можемо сказати. Ми знаємо на підсвідомому рівні дуже багато слів, вони десь далеко-далеко сховані. І завдання цих курсів – витягнути з підсвідомості ці слова, нагадати й закріпити десь ближче. Не головна мета – навчити грамотно писати, а саме навчитися спілкуватися в побуті. Так, що коли до тебе звертаються, ти міг відповісти українською мовою, і самому щоб було приємно, що ти спілкуєшся українською», – пояснює Наталія Прокопчук.

В основі курсів – посібник Олександра Авраменка «Українська за 20 уроків». Заняття відбуватимуться двічі на тиждень. Кожна студія – це окрема тема, як-от, етикет, кухня, салон краси чи людина.

Лекції поділені на дві напівпари. Під час першої слухачі перевірять домашнє завдання із тренером, який викладав минулого заняття. А під час другої – ознайомляться з новою темою від наступного лектора та отримають завдання додому.

Завершити проект організатори планують через два місяці. Наприкінці на слухачів чекає цікавий квест-тест на знання рідної мови та подарунки – сертифікати і значки «Я говорю українською!»

Фото: Радіо Свобода