У Кракові планують відкрити двомовні польсько-українські класи

Влада польського міста Кракова планує для учнів з України відкрити двомовні класи, де будуть викладати українську мову. Проте, невідомо, чи вдасться зібрати достатню кількість охочих.

Про це повідомляє Wyborcza.pl.

У відділі освіти міста хочуть, щоб вже у вересні цього року в одній із гімназій постав перший клас з додатковими заняттями з української мови, традицій і культури України. Зокрема, такий клас може бути у школі на вул. Сенаторській, де з вересня має розпочати діяльність початкова школа № 19.

Згідно з оцінками українського консульства, у Кракові проживає близьку 60-70 тис. українців.

“Ці люди не є емігрантами. Вони приїхали сюди працювати. Платять податки, соціальне страхування, винаймають чи купують квартири, роблять покупки. Часто хочуть тут залишитися. А їхні діти ходять у Кракові до школи. Загалом, це близько 1,6 тис. українських учнів, – вираховує Олег Мандюк, генеральний консул України у Кракові.

Питання, чи вдасться зібрати достатнє число охочих. З розмов, які супроводжувалися з українськими батьками, випливало, що вони зацікавлені перш за все в асиміляції дітей з польськими ровесниками, натомість побоюються творення ґетто. Проте Консул України вірить, що охочих вистачатиме і від вересня розпочнуться уроки української в Кракові.

Як пише Wyborcza.pl., додаткові заняття не будуть для бюджету міста великим навантаженням. Година навчання праці вчителя – 50-60 злотих.

У повній мірі двомовні класи можуть бути створені для старших учнів гімназій – 7-8 класу з 2018 р.