У робочий час вчителі мають використовувати державну мову – Міносвіти

Міністерство освіти і науки України розіслало освітнім закладам усіх рівнів лист, у якому роз’яснює застосування державної мови у цій галузі.

МОН наголошує, що відповідно до Конституції України та закону “Про освіту” мовою освітнього процесу в усіх закладах освіти є державна мова.

Згідно з листом, у робочий час науково-педагогічні, педагогічні працівники та інший персонал повинен послуговуватись державною мовою. Уроки, лекції, практичні та семінарські заняття мають відбуватися українською мовою.

img7-1

 

img10-1

“Закон гарантує право для представників корінних народів та національних меншин України навчатися, поряд з державною мовою, їх рідними мовами, а також встановлює перехідний період для закладів, що здійснюють навчаннями мовами національних меншин”, – йдеться у листі.

Згідно з статтею 7 закону “Про освіту”, в закладах освіти можуть викладатися одна або декілька дисциплін двома чи більше мовами – державною, англійською, іншими офіційними мовами Європейського Союзу.

Міносвіти рекомендує продовжити роботу з популяризації української мови в учнівському, студентському та педагогічному середовищах, а також забезпечити за необхідності підвищення рівня володіння державною мовою педагогічними працівниками.

Нагадаємо, Закон про освіту (№3491-д) Верховна Рада України прийняла 5 вересня 2017 року. Стаття 7 закону передбачає, що мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова.