Зросла кількість прихильників української мови як єдиної державної – дослідження

61% громадян України вважають, що українська мова має бути єдиною державною. У 2014 році таких було лише 47%.

Такі результати дослідження, проведеного Соціологічною групою “Рейтинг”.

sociologia2017-2

 

sociologia2017-1

Згідно з дослідженням, 47% опитаних заявили, що використовують вдома для спілкування українську мову, 29% – як українську так, і російську, 24% – російську, 1% – іншу мову.

Більше тих, хто використовує вдома виключно українську мову проживають на Заході, Півночі та в Центрі (за винятком Кіровоградської, Сумської областей та Києва). Тих, хто більше використовує російську більше на Одещині, Харківщині та Донбасі. В інших областях використовують обидві мови, як українську, так і російську.

Кількість прихильників української мови як єдиної державної постійно зростає. Так сьогодні вважають вже 61% (у 2014 році таких було 47%), ще 20% – стверджують, що російській можна надати статус офіційної в окремих регіонах, 15% – за надання російській мові статусу державної.

Як зауважують автори дослідження, при постійному зменшенні кількості прихильників надання російській мові державного статусу, зростає кількість прихильників української, як єдиної державної без інших альтернатив. Найбільше прихильників надання російській будь-якого статусу в областях Півдня та Сходу.

sociologia2017-3

Нагадаємо, що згідно з результатами аналітичного огляду “Становище української мови в Україні в 2017 році”, оприлюдненого рухом “Простір свободи”, українці підтримують зміцнення позицій української мови, але в багатьох сферах і далі домінує російська, зокрема у сфері послуг, друкованих виданнях, українському сегменті інтернету, а також посідає неприродньо велику частку телеефіру.