У Стамбульському університеті вивчатимуть українську мову та літературу

Студенти Туреччини отримали можливість у межах вищої освіти вивчати українську мову – у Стамбульському університеті 27 березня відкрили спеціальність “Українська мова та література”.

Про це повідомляють у Міністерстві освіти і науки України.

Спеціальність відкрили на факультеті літератури, кафедрі слов’янських мов та літератур. Зараз на бюджеті за спеціальністю вже навчається 18 студентів.

На спеціальності вивчають прикладне українське мовознавство, фонетику, морфологію, синтаксис української мови, усне та писемно-літературне мовлення, читання та тлумачення текстів, ділове листування, переклад художніх творів і навіть синхронний переклад. Також передбачено, що студенти вивчатимуть українську історію, культуру, літературу, лінгвокультурологію.

«Завдяки спільним зусиллям ми поглиблюємо освітні та наукові зв’язки між країнами – у вищих навчальних закладах України навчається майже 2 тис 700 громадян Туреччини. У турецьких університетах здобувають освіту за повним циклом 464 українці.  Відтепер в обох країнах створено можливості для підготовки спеціалістів-мовознавців», – зазначила Лілія Гриневич, міністр освіти і науки України.

Нещодавно також з’явилась можливість вивчати українську мову у Білорусі.