Перехід на латиницю посилить русифікацію – В’ятрович

Перехід України на латиницю може посилити русифікацію України і зупинити перехід багатьох громадян на українську.

Про це на своїй Фейсбук-сторінці написав голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, – передає УНІАН.

“Відмова від кирилиці захистить нас від Росії і наблизить до Європи” – головний аргумент прихильників. Проте насправді зміна письма може зіграти протилежну роль – посилення русифікації. Останні роки дедалі більше російськомовних громадян переходять на українську. Введення латиниці створить додатковий бар’єр і зупинить багатьох з них”, – йдеться у його повідомленні.

Більше того, продовжив В’ятрович, така зміна може спровокувати рух у протилежному напрямку – звична кирилична російська для багатьох буде простішою, ніж незнайома латинська українська.

Раніше міністр закордонних справ України Павло Клімкін запропонував обговорити можливе введення в Україні латиниці поряд з кириличним алфавітом. Про це він написав на своїй сторінці у мережі Фейсбук. До такої ідеї його спонукала пропозиція історика і журналіста з Польщі Земовіта Щерека.

 

2 thoughts on “Перехід на латиницю посилить русифікацію – В’ятрович

  1. Slavnasledye

    Перехід на латиницю – це останній крок до руйнування світоглядної системи українського етносу!
    Бо українська абетка – це не мертва московська кирилиця, а глибинна та сакральна по своїй суті велесовиця.
    Та велесовиця, яка тисячоліттями живила сакральне коріння слов’янського, роського, українського народу, яка була визначальним фактором непереможності української духовності. Вона безцінний скарб людства!
    Вважаєте що це перебільшення?
    Тоді ознайомтесь зі статею ” Велесовиця – сакральна абетка давніх росів, основа сучасного українського алфавіту” – https://uamodna.com/articles/velesovycya-sakraljna-abetka-davnih-rosiv-osnova-suchasnogo-ukrayinsjkogo-alfavitu/

  2. Slavnasledye

    А хто сказав, що в основі української мови є візантійська і промосковська кирилиця?
    В основі українського алфавіту – прадавня (значно старша за латиницю) велесовиця!
    Вона – основа українського словотворення, вона мова рахманів та волхвів, безцінний скарб людства!!!
    Вона досконало відповідає слов’янському звуковому ряду!
    Прочитайте матеріал ” Велесовиця – сакральна абетка давніх росів, основа сучасного українського алфавіту” – https://uamodna.com/articles/velesovycya-sakraljna-abetka-davnih-rosiv-osnova-suchasnogo-ukrayinsjkogo-alfavitu/
    То для чого ж руйнувати те, що дав українцям Бог?!
    Для задоволення чванливих сусідів?

Comments are closed.