Понад 80% одеських першокласників будуть навчатися українською мовою

1 вересня школи міста Одеси планують прийняти 11 тисяч першокласників, понад 9 тисяч з яких (83%) виявили бажання навчатися українською мовою, – пишуть Новини Одеси.

Про це повідомила директор міського департаменту освіти Олена Буйневич в ході апаратної наради в міській раді 20 серпня.

За її словами, в Одесі з кожним роком зростає кількість охочих навчатися саме українською мовою.

«Якщо порівняти з минулими роками, то збільшення охочих навчатися українською зросла на 25%. Як відомо, у початковій школі батьки мають право вибирати мову навчання, тому для нас особливо цінно, що державну мову вибирають свідомо», — підкреслила начальниця департаменту освіти.

В Одесу традиційно переїжджає велика кількість переселенців. В дошкільних установах в даний час виховуються 610 таких дітей (380 — з Донецької області, 155 — з Луганської та 71 — з Криму), а ще приблизно 2 тисячі дітей навчаються в загальноосвітніх школах. При цьому для здібних дітей-переселенців та дітей, що проживають у зоні АТО, в одеській школі № 118 діє система дистанційного навчання.

Як писав ТАЙМЕР, навчання українською і російською мовами за вибором батьків з наступного навчального року залишиться лише в початковій школі Одеси, а вже в середній вчитися будуть тільки українською.