Міносвіти опублікувало проект нової редакції українського правопису

Міністерство освіти і науки України пропонує для громадського обговорення проект нової редакції Українського правопису.

Про це повідомляє прес-служба Міносвіти.

Проект розробила Українська національна комісія з питань правопису, склад якої затвердив Кабмін в 2015 році.

Як повідомляє Міносвіти, проект “розроблений на фундаменті української правописної традиції з урахуванням новітніх мовних явищ, що набувають поширення в різних сферах суспільного, наукового та культурного життя. Правописна комісія виходила із розуміння того, що Український правопис, як правопис і будь-якої іншої мови, не може бути вичерпним; він кодифікує засадничі, найбільш поширені або спірні орфографічні положення”.

Зауваження та пропозиції до проекту нової редакції Українського правопису можна надсилати до 15 вересня 2018 року на електронну адресу секретаря Української національної комісії з питань правопису Шевченко Лариси Леонідівни: larisa_shevchenko@ukr.net.

Як розповів заступник міністра освіти та науки України Максим Стріха Громадському радіо, у 1928 році було вироблено той правопис, який був названий Харківським і затверджений тодішнім Наркомом освіти Скрипником, але вже у 1933 році цей правопис було в декілька етапів змінено для того, щоб українську мову наблизити до російської. Оновлений український правопис матиме більше варіативностей. Це допоможе повернути певні репресовані норми, але при цьому і не зробить нові правила єдиними правильними.

“Нарешті планується поновити в правах закінчення родового відмінку іменників третьої відміни жіночого роду. Наприклад, до 1933-го року  вимовляли «смерти», «радости» «Білоруси», але потім це було уніфіковано. Зараз це теж повертається, але повертається як варіант лише для художніх текстів”,  – повідомив Стріха.