“Ми щось задумали”. Як починалась робота над мовним законом

Тарас Шамайда

У лютому 2016 року я розмістив це фото в ФБ з підписом “Ми щось задумали”. Цим задумом було ухвалення закону про державну мову. Вийшовши з Інституту філософії на Трьохсвятительській після першої зустрічі ініціативної групи, яка поставила за мету написати і ухвалити цей закон, ми вирішили увічнити цю мить, і якраз доречно поруч опинилася скульптурна фігура Данте – великого генія італійської мови. Група розросталася за рахунок правників, мовознавців, громадських активістів, і навесні 2016 ми отримали легальний статус і “дах”Міністерство культури України. Вже офіційну групу з розробки законопроекту очолив доктор юридичних наук професор Володимир Василенко, який писав ще перший закон про мови, ухвалений 1989 року.

Ми працювали не на порожньому місці. Перебравши напрацювання останніх 10 років, наша група дійшла згоди, що найкращим є текст, написаний ще 2012 року Oksana Syroyid і Сергієм Головатим. Цей текст ми взяли за основу, але впродовж нашої практично щоденної роботи до кінця 2016 року на його основі був написаний зовсім новий законопроект, який у січні 2017 було зареєстровано понад 30 народними депутатами під №5670.

В його напрацюванні у групі Василенка брали участь загалом до 20 людей, у т.ч. Oksana Zabolotna Тарас Марусик Максим Кобєлєв Сергій Оснач Роман Головенко Oleksandr Ivanov та інші. Один із нас – Олексій Курінний – на жаль, не дожив до вчорашнього радісного дня, він трагічно загинув в автокатастрофі. Пам’яті Олексія Курінного.

Розробники законопроекту і створена нами у січні 2017 року громадська коаліція “Україні – закон про державну мову!” одразу прагнула зробити так, щоб співавторами закону були депутати різних фракцій, щоб він об’єднував парламент і Україну, а не використовувався для піару якоїсь партії чи окремих політиків. Шлях до цього був непростим. Далеко не всі парламентські сили сприйняли такий підхід, були навмисне зареєстровані кілька інших законопроектів, які розтягували голоси.

Ми зробили все можливе, щоб об’єднати три законопроекти в один спільний, і у червні 2017 з’явився Громадський закон про мову 5670-д, який підписали 76 депутатів на чолі з Микола Княжицький (Mykola Kniazhytsky) – з усіх постмайданних фракцій та позафракційні. У т.ч. свої підписи поставили більшість авторів усіх трьох законопроектів. Більшість, але не всі, тому замість одного проекту ми отримали 4. Проте саме об’єднаний комітетський проект отримав однозначну підтримку в громадському й експертному середовищі, і водночас, звичайно, став основним об’єктом атаки сил протидії.

Величезна роль у вчорашній перемозі належить Голові Верховної Ради. Андрій Парубій зробив усе можливе і неможливе для ухвалення цього закону, яке він вважав одним із головних завдань свого спікерства. Його зусилля і політична воля мали вирішальне значення і для позитивного рішення у жовтні 2018, коли закон ухвалили в першому читанні, і для тріумфу 25 квітня 2019.

Я щиро дякую всім, хто наближав цей радісний день.

Андрій Парубій і Микола Княжицький (Mykola Kniazhytsky) – які наполегливо вели парламент до цієї мети. Oksana Zabolotna і Yuri Krainiak, які зробили величезний обсяг юридичної й технічної роботи. Володимиру Василенку, Oksana Syroyid, Сергію Головатому, які закладали підвалини й філософію цього закону.

Дякую всім депутатам, які брали участь у написанні, внесенні й просуванні цього проекту –Ірина Подоляк (Iryna Podolyak) Hanna HopkoОксана Юринець (Oksana Yurynets) Maksym Burbak Андрій Левус Ігор Артюшенко Євген Рибчинський (Євген Юрійович Рибчинський) Maria Matios Іван Крулько та багатьом іншим.

Дякую урядовцям В’ячеслав КириленкоПавло РозенкоЄвген Нищук Ulana Suprun Volodymyr OmelyanVolodymyr Viatrovych які активно підтримували цей законопроект, Лілія Гриневич,Ігор Жданов, чиї міністерства надіслали офіційні листи підтримки.

Дякую всім побратимам із громадського, мистецького , академічного середовищ, з якими ми пліч-о-пліч ішли через усі перепони до цього дня – Kateryna Chepura Сергій Оснач Максим Кобєлєв Oleksandr Ivanov Anastasia Rozlutska Іван Кішка Serhiy Kvit Тарас Марусик Oksana LevkovaІрма Вітовська-Ванца Taras Kompanichenko Юлія Кириченко Serhii Stukanov Іванна Кобєлєва Ярина Чорногуз (Yaryna Chornohuz) Serhii Syrotenko та багатьом-багатьом іншим.

Щиро дякую Президенту Петро Порошенко, який, хоча й не одразу, зрозумів важливість закону про державну мову, дав тверде слово, що закон буде ухвалено, і стримав його, доклавши особистих зусиль для результативного голосування фракції БПП. Позиція Президента стала вирішальною для успіху вчорашнього голосування, а його готовність підписати ухвалений закон – гарантією, що закон набуде чинності.

Дякую Святішому Патріарху Філарету за підтримку й благословіння.

Дякую кожному депутату, який натиснув кнопку “за”.
(дані поіменного голосування – тут:http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=23388 )

Дякую всім, хто наближав цей день.

І вибачте, якщо когось не затегав – через налаштування фейсбуку і неймовірну кількість причетних до нашої спільної перемоги.

Ви всі – неймовірні. Вітаю кожного з вас і кожному дякую.

Тепер – підпис спікера, підпис президента і втілення закону в життя.

Автор: Тарас Шамайда, рух «Простір свободи»

Джерело: Фейсбук-сторінка Тараса Шамайди