Кабмін призначив Уповноваженого із захисту української мови

Сьогодні, 27 листопада, Кабінет Міністрів затвердив на посаду Уповноваженого із захисту української мови Тетяну Монахову. 

Засідання уряду було закрите. Про призначення Монахової повідомив на своїй Фейсбук-сторінці народний депутат від “Європейської солідарності” Олексій Гончаренко.

Тетяна Монахова – доктор філологічних наук, завідувачка кафедри журналістики Чорноморського національного університету ім. Петра Могили. Є автором понад 40 наукових публікацій, зокрема трьох посібників із грифом МОНУ, монографії “Народництво, модернізм і постмодернізм у лінгвістиці”.

Як повідомляється на сайті ЧНУ ім.Петра Могили, Монахова у червні-липні 2018 року стажувалася на відкритому телеканалі Offener Kanal Magdeburg (м. Магдебург, Німеччина) за програмою Міністерства закордонних справ Німеччини та Media Development Fundation. У липні 2017 року стажувалася в редакції видання Delo.ua. Є колумністкою інтернет-видань Opinionua.com та Solnik.com.ua. Авторка та ведуча телепрограми «Діагональ» на Петро Могила ТБ.

Її кадидатуру на розгляд уряду внесло Міністерство культури, молоді та спорту. Іншу кандидату, яку подав омбудсман, – Тараса Кременя, співавтора закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» – уряд не підтримав.

18 листопада низка відомих науковців і громадських діячів закликали призначити на посаду мовного омбудсмана Тараса Кременя.

У зверненні йшлося:

“Не маючи нічого проти пані Монахової як людини, ми разом з тим змушені нагадати: закон передбачає призначення на цю посаду кандидата, який «має досвід правозахисної діяльності або досвід діяльності із захисту державної мови та здатний за своїми діловими і моральними якостями, освітнім і професійним рівнями виконувати відповідні посадові обов’язки».

Ця вимога не випадкова. Уповноважений має надійно захищати право кожного на отримання інформації та послуг української мовою і ефективно протистояти зусиллям Москви та її п’ятої колони з підриву позицій державної мови як елементу конституційного ладу і державної єдності України.

Однак міністр Бородянський відкинув подані на його розгляд кандидатури людей, які системно й успішно захищали українську мову, і пропонує натомість людину, яка не відзначилася жодними публічними діями з підтримки закону про державну мову чи захисту мовних прав українців. Такий крок міністра важко розцінити інакше як прагнення нівелювати роль і значення інституту Уповноваженого”.

Обов’язки Уповноваженого із захисту державної мови та вимоги до кандидатів прописано в законі “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Його завданнями є: захист української мови як державної; захист права громадян на отримання державною мовою інформації та послуг у сферах суспільного життя на всій території України й усунення перешкод та обмежень у користуванні державною мовою.

Уповноважений забезпечує моніторинг виконання законодавства про державну мову й державних цільових програм; розглядає скарги фізичних і юридичних осіб на дії та бездіяльність органів влади щодо дотримання вимог законодавства про державну мову; спрямовує до низки органів подання про проведення службових розслідувань і притягнення до дисциплінарної відповідальності посадових осіб, винних у порушенні законодавства про державну мову; складає протоколи та застосовує стягнення тощо.

ПОРЯДОК здійснення Уповноваженим із захисту державної мови контролю за застосуванням державної мови органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування

Фото: Укрінформ-UATV