У 2019 році зросла частка російської мови на телебаченні та у сфері послуг – дослідження

Після значного зростання частки української мови на телебаченні в 2018 році громадський моніторинг цьогоріч зафіксував зворотній процес русифікації провідних телеканалів. Така ж тривожна тенденція і в сфері послуг, де частка російської мови також дещо зросла. Водночас українська мова зміцнила позиції в освіті, на радіо та в книговиданні. Традиційно україномовним залишається кінопрокат.

Про це свідчать дані аналітичного огляду «Становище української мови в Україні в 2019 році», оприлюдненого рухом «Простір свободи» до Дня української мови та писемності, який відзначається 9 листопада.

Внаслідок тиску російської мови, який триває, значна частина українців, особливо у великих містах, не спілкується українською мовою, навіть вважаючи її рідною. Разом з тим більшість українців підтримує ухвалений цього року закон про державну мову і політику захисту української мови в публічному просторі. На думку авторів дослідження, саме імплементація норм закону про мову здатна подолати загрозливі тенденції і утвердити українську мову в усіх сферах суспільного життя.

Верховна Рада ухвалила закон про державну мову (фото, відео)

Огляд, презентований 8 листопада у Києві, базується на даних державної статистики, соціології та моніторингових досліджень.

Докладніше

46% українців спілкуються удома завжди або переважно українською, 28% – російською мовою.

Водночас 66% громадян України вважають, що українська має бути єдиною державною мовою, а число прихильників ухваленого закону про мову (59%) більш ніж удвічі перевищує кількість його противників (27%).

Рисунок2Рисунок3Рисунок4Рисунок5

Більшість українців підтримує зростання частки української мови на телебаченні, однак на практиці відбувається зворотній процес.  Частка української мови у прайм-тайм провідних телеканалів  за рік зменшилася з 64% до 40%, а російської – зросла з 7 до 27%. Решту часу займають двомовні російсько-українські програми.

Рисунок6Рисунок7

Такий регрес можливий через компромісні формулювання в законі «Про телебачення і радіомовлення», які створюють лазівки для русифікації телеефіру.

56% всіх пісень в загальнонаціональних радіостанціях лунають українською мовою. 90% часу радіопрограми ведуться українською мовою. Обидва показники зросли за рік і значно перевищують встановлені законом квоти (35% для пісень і 60% для мови ведення). Можна констатувати, що українська мова стала природною для радіоефіру в усіх регіонах країни.

Рисунок8

Частка школярів, що здобувають освіту  з українською мовою, за рік зросла з 91 до 92%, а частка першокласників – з 95 до 96%. Вперше в історії України в Донецькій області навчається більше першокласників українською мовою, ніж у Львівській (99,4% і 99,2% відповідно).

У 7 областях України українською мовою навчаються 100% першокласників. Разом з тим реальна мовна ситуація в закладах освіти часто не відповідає офіційній статистиці і значна частина освітнього процесу всупереч закону здійснюється російською мовою.

Рисунок12

З 374 фільмів, що вийшли цього року в кінопрокат  47 зняті в оригіналі українською мовою, 194 дубльовані, а 152 – озвучені з іноземної мови на українську, 78 фільмів мають українські субтитри. У 89% випадків фільми в кінотеатрах демонструються з українською як мовою оригіналу чи дубляжу, в решті випадків – озвучені або субтитровані українською.

Рисунок11

Частка газет, що видаються українською мовою 33% від сумарного тиражу. Водночас  число книг українською мовою зростає як в абсолютному, так і у відносному вимірах і становить 85% від сукупного тиражу виданих в Україні книг.

Рисунок10Рисунок9

За підсумками моніторингу кафе і ресторанів у 26 містах (усі обласні центри, крім окупованих, а також Кривий Ріг, Маріуполь, Краматорськ та Сєверодонецьк) лише 37% закладів харчування мають українську вивіску, лише в 75% є меню українською і тільки в 51% закладів персонал обслуговує україномовних клієнтів українською мовою. Причому ці показники (крім мови меню) гірші за минулорічні.

Рисунок13

Всупереч закону на транспорті в обслуговуванні пасажирів нерідко використовується російська мова. Моніторинг автовокзалів та пасажирських міжміських автобусів у 20 містах засвідчив, що персонал перевізників у 37%, а працівники кас та довідкових служб автовокзалів у 40% випадків використовують російську мову в обслуговуванні україномовних клієнтів. Російська мова зафіксована в 11% звукових оголошень на автовокзалах та в 10% табличок на міжміських автобусах.

І насамкінець про те, як збільшилася відвідуваність україномовної Вікіпедії.

Рисунок14

Автори дослідження зазначають, що ухвалений цього року закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» містить дієві механізми утвердження української мови в публічному просторі, і втілення цих механізмів в життя є важливим завданням української влади та держави.

Збір і аналіз даних: “Простір свободи”, графіка: Texty.org.ua