Лише україномовні іноземці можуть бути на міністерських посадах – Гопко

Голова комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко, говорячи в ефірі «Голосу Америки» про можливість залучення іноземців та українців з діаспори до роботи в українському уряді та органах влади, висловила думку, що однією з основних вимог до кандидатів має бути володіння українською мовою.

Про це пише Радіо Свобода.

«Ми вже бачили, що іноземці працювали в уряді України на посадах міністрів. Але моя особиста позиція: навіть ті іноземці, які хочуть офіційно працювати в урядах, бути міністрами – вони повинні знати українську мову. Якщо ні – є різні формати залученості до допомоги Україні: від консультантів на платній основі до радників. Головне, щоб була політична воля. Дуже багато є фахових спеціалістів, колишніх прем’єрів різних держав, які входять до створеної при президентові Міжнародної дорадчої ради. Головне, щоб усі їхні рекомендації, досвід були використані, як писав Шевченко «і чужому научайтесь, й свого не цурайтесь» – щоб була політична воля», – наголосила парламентар.

За словами Ганни Гопко, тільки зараз почала налагоджуватися більш тісна співпраця із закордонними українцями.

«Лише рік тому з’явився офіс Світового конгресу українців у Києві. Тільки останні два роки ми побачили, як українська діаспора на весь голос допомагає протидіяти російській агресії, надаючи фінансову, технічну допомогу Україні, працюючи разом з урядами своїх держав, чи це Австралія, чи то Канада, фактично допомагаючи Україні стати стовідсотково незалежною державою від російської енергетики, від російської економіки», – зазначила депутат.