Мігранти мають вивчити англійську до приїзду в Британію – доповідь

Мігранти повинні або вивчити англійську мову до приїзду у Велику Британію, або відвідувати мовні курси відразу після прибуття, йдеться у доповіді британської об’єднаної парламентської групи з соціальної інтеграції.

Про це розповідає ВВС Україна.

Уміння розмовляти англійською є “ключем до повноцінної участі в суспільстві і економіці” Британії.

Група також закликала уряд дати можливість різним місцевим радам країни самим вирішувати імміграційні питання.

Британська влада стверджує, що на мовні потреби країна вже витрачає 20 млн фунтів стерлінгів.

Більше курсів англійської

У грудні 2016 року кавалер Ордену Британської Імперії Луїза Кейсі, яка очолює комісію з соціальної інтеграції, у своїй доповіді попередила про все більший рівень сегрегації в деяких районах Британії і закликала пропонувати більше курсів англійської мови, особливо в місцях компактного проживання іммігрантів, фактично ізольованих від життя решти суспільства.

Нинішній звіт, підготовлений об’єднаною парламентською групою, закликає владу піти ще далі і вимагати від іммігрантів вивчення англійської до приїзду в країну або ж записуватися на курси відразу після приїзду.

Інтеграція має починатися відразу після приїзду до Британії, і англійська мова є необхідною для цього умовою, стверджують автори доповіді.

Британський уряд вже пообіцяв посилити імміграційний контроль, як тільки Британія вийде зі складу ЄС, проте не оприлюднив подробиць того, як конкретно це буде відбуватися.

Як міняється населення Британії?

4,1 млн

приріст за 2001-2011

50%+

за рахунок імміграції

  • 2,8 млн мусульман, найбільша після християн релігійна громада
  • 70-85% в окремих районах Блекберна, Бірмінгема, Бернлі і Бредфорда – мусульмани
  • 511 шкіл у 43 районах, де понад половина учнів – вихідці з Пакистану і Бангладеш
  • 27% пологів у 2014 в Британії припали на жінок, які народилися за кордоном

На думку членів об’єднаної парламентської комісії, істотну частину імміграційного контролю необхідно віддати на місця, щоб місцева влада регіонів і міст сама визначала свою квоту, виходячи зі своїх економічних і культурологічних потреб.

У комісії вважають, що заміна нинішнього однакового підходу до цієї проблеми призведе до більш позитивних суспільних дебатів з питання міграції, оскільки так у суспільстві з’явиться відчуття того, що імміграційна система в їхньому конкретному районі працює.

Це також стимулюватиме депутатів не ухилятися від вирішення імміграційного питання в їхньому виборчому окрузі.

Члени комісії з інтеграції вказують на те, що подібна модель діє в Канаді, де органи влади кожної провінції визначають свої власні імміграційні вимоги і видають в’їзні візи для конкретного регіону або сектора економіки.

Автори доповіді також закликають виробити нову національну стратегію по інтеграції іммігрантів, яка передбачатиме обов’язкове ознайомлення з законами, традиціями і культурою Британії, надання новоприбулим доступу на ринок праці, а також вимоги до місцевих рад визначити план інтеграції іммігрантів.

Друга батьківщина

На даний момент чистий міграційний приріст у Британії набагато перевищує встановлену урядом максимальну цифру у 100 тисяч людей на рік, проте влада заявляє, що це число значно зменшиться, щойно Британія вийде з Євросоюзу.

Голова парламентської групи з інтеграції депутат-лейборист Чукка Умунна заявив, що Великій Британії необхідно буде вже мати напоготові повноцінну інтеграційну програму на момент виходу з ЄС.

“Абсолютно ясно, що імміграція по-різному відбилася на різних районах країни, і швидкість, з якою ці зміни стали відбуватися, схвилювала багатьох, – сказав він. – Для вирішення цієї проблеми уряд передусім має зрозуміти, що робити з проблемою відсутності інтеграції іммігрантів. Саме цим вакуумом користуються екстремісти і розпалювачі ненависті”.

Міністерство внутрішніх справ Британії заявляє, що поки не планує делегувати право видачі в’їзних віз місцевій владі, проте вже виділило кошти на курси англійської мови.

“Наша країна здавна ставала другою батьківщиною для багатьох культур і спільнот, але всі ми повинні бути частиною одного суспільства – британського”, – сказав представник уряду.

За його словами, 140 млн фунтів виділено з фонду контролю за міграцією, щоб допомогти місцевій владі справлятися з припливом мігрантів.

“Водночас треба визнати, що неконтрольована масова імміграція ускладнює соціальну згуртованість суспільства і лягає тягарем на соціальні служби, – додав чиновник. – Нашим пріоритетом є побудова такої імміграційної системи, яка була б підконтрольна і працювала на благо всіх у Британії”.

Джерело: ВВС Україна