В річницю прийняття закону Ківалова-Колесніченка активісти вимагатимуть новий мовний закон

3 липня, в річницю прийняття закону “Про засади державної мовної політики” (закон Ківалова-Колесніченка) та початку протестів, відомих як Мовний Майдан, під Українським домом у Києві відбудеться громадська акція “ЗА ЗАКОН ПРО МОВУ”.

Про це повідомляють організатори на Фейсбук-сторінці.

“3 липня 2018 о 13:00 учасники Мовного Майдану-2012 р. та інші небайдужі й свідомі українці знову вийдуть до Українського дому на Європейській площі столиці України, щоб пригорнути увагу суспільства до ненормальности і нетерпимости мовної ситуації, яка продовжує існувати, а також до факту невиконання депутатською більшістю і президентом Петро Порошенко свого конституційного і політичного обов’язку не словом, а ділом захистити від знищення нашу рідну національну українську мову”, – розповідають організатори.

Нагадаємо, 3 липня 2012 року Верховна Рада прийняла закон “Про засади державної мовної політики”, який розширював використання регіональних мов та зробив українську необов’язковою в окремих сферах. Прийняття закону відбувалося з порушенням Конституції України, норм регламенту та процедури розгляду. Після цього в Києві та інших містах розпочалися акції протесту, які називали Мовним Майданом.

28 лютого 2018 року Конституційний Суд України визнав неконституційним закон Ківалова-Колесніченка. Наразі в Україні немає чинного закону про державну мову.