На Донеччині батьки школярів виступають проти україномовної школи

У Бахмуті (колишній Артемівськ) на Донеччині розгорівся конфлікт між батьками першокласників і місцевою владою, які за три тижні до початку навчання перевели школу №18 в статус україномовної. Про це пише NEWS24.

За рішенням міської ради, 10 серпня на державну мову навчання перевели три школи – 14, 17 і 18. Батьки останньої обурилися тим, що їх поставили перед фактом у такі стислі терміни.

“Ми ще взимку писали заяви на вступ в російський клас. В червні нас знову опитали на предмет мови навчання, і батьки вибрали російську мову. А 15 серпня вчителі оголосили, що обидва перших класу переводять на українську мову”, – розповіли представники батьківського колективу.

Всього 59 осіб підписалися під вимогою залишити перші російські класи в школі №18, проте сторони так і не дійшли до згоди.

За даними батьків, найближчі російськомовні школи знаходяться далеко від них, і дітей доведеться возити громадським транспортом, на що мер міста запропонував виділити учням і батькам, які будуть супроводжувати їх, безкоштовні проїзні.

Станом на початок 2016 року у Донецькій області українською навчаються 58,2 % учнів. Це – найменший показник серед усіх областей, якщо не враховувати окуповані Росією території.

4 thoughts on “На Донеччині батьки школярів виступають проти україномовної школи

  1. Юстас Алекс

    Потрібно терміново відміняти антиконституційний та антиукраїнський закон двох “как”- Ківалова- Колісніченка! А людям думати – кого вони закликають – війна там , де найменше української мови!

  2. Людмила Разумна

    Я прожила в Бахмуті 20 свідомих років, навчалась в ЗОШ №12, педучилищі – завжди на російській мові. Ніхтоніколи не переймався, що я українка, рідна мова українська, в родині спілкуюсь українською. Вчителька української ставила “4” тільки тому, що мої батьки “Бендери”.
    натомість вчителька російської завжди обстоювала мене.

    батьки, що протестують проти української школи – прихильники ДНР, Путіна, “руцкого мира”, хочуть жити в Росії. Дозвольте їм відправити своїх дітей до окупованої території, там навчають на російській мові. залишається лише спитати цих поборників російської школи – “Вперед і з прапором “Боже Путіна храни!”

Comments are closed.