Росія хоче повернути кирилицю на території СНД

Міністр освіти і науки РФ Ольга Васильєва запропонувала повернути у всіх країнах СНД єдиний кириличний шрифт.

Про це пише Gazeta.ua.

Перехід з кириличного алфавіту на латиницю після розпаду СРСР здійснюють в Узбекистані, Туркменістані й Азербайджані. Нещодавно до цих країн долучився Казахстан. Місцева влада заявила, що країна повністю перейде на латиницю з 2025 року. Про це повідомляє “РИА Новости”.

“Останні 10 років була дуже велика тема: латинізація та арабізация шрифтів. Сьогодні ми повинні повернутися до єдиного шрифту на просторах СНД – кириличного. Тому що, як показують опитування, населення наше, найближчого зарубіжжя, все-таки говорить про його необхідність”, – сказала Васильєва на III Лівадійському форумі. Захід проходив під темою “Русский мир и русский язык: исторические корни и направление развития”.

На думку очільниці російського МОН, Росія повинна дуже чітко тримати свою позицію в питанні поширення кириличного шрифту. “Хоча за останні два десятиліття вона була трохи ослаблена”, – констатувала Васильєва.

Нагадаємо, нещодавно президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв доручив своєму уряду скласти графік переходу казахського алфавіту на латиницю.