За російську мову не б’ють

Юрій Андрухович

На Чернігівщині побили активіста за вимогу обслуговувати у магазині українською мовою. Це вже не перший випадок, коли дискримінують за українську.

Мені кидається в очі те, що фізичне насильство відбувається завжди над україномовними. Я не пригадую такого випадку, щоб побили когось, хто російською говорив. Це перший висновок.

З цього випливає, що в країні існує агресивний спротив українській мові. І боротися з цим можна, на мій погляд, тільки в один спосіб. Верховна Рада повинна припинити вдавати, що новий підготовлений законопроект, який дуже хороший, не першочерговий, що він не на часі і відкладати його до безкінечності. Тобто треба приймати новий, сучасний, європейський закон. Законопроект існує. А надалі вже добиватися того, щоб цей закон виконувався. Тому що у нас сам по собі прийнятий закон ще не означає зробленої справи. От і все.

Можна позивати людину до суду, яка відмовляється, скажімо, виконувати мовну норму закону. Людина може бути якоюсь мірою покарана: втратити роботу чи отримати якісь інші обмежувальні заходи. Як і будь-який закон, якщо він діє, він повинен виправляти ситуацію на краще і встановлювати справедливість.

Автор: Юрій Андрухович

Джерело: Обозреватель

У Прилуках Чернігівської області побили активіста рганізації “Євромайдан-Варшава” Сергія Трушкіна. Напали через те, що в магазині попросив обслуговувати українською мовою. Чоловік отримав забої обличчя та крововилив у око.